Ryska ilskan mot Sverige – efter utspelen: ”Pissar på ryska folket”

Maja Dahlqvist och Jurij Borodavko

Ryssland rasar efter nya utspelen.
Nu riktas grova ord åt svenskt håll.
– Detta är russofobisk psykos! dundrar stortränaren Jurij Borodavko.
0:36

Efter reklamen: Sveriges försvarsminister om Putins mål med invasionen

(0:36)

Slå på ljud

Strax efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade sig det internationella skidförbundet, Fis, för att stoppa alla ryska skidåkare från att tävla i internationella tävlingar.

Beslutet välkomnades av flera skidstjärnor, bland andra den norska legendaren Therese Johaug, 34, och den svenska stjärnan Maja Dahlqvist, 28.

– Jag tycker att det är bra att de inte representerar Ryssland så som det är nu. Det är klart att det är tråkigt för de enskilda idrottarna, men det här är större än idrotten i sig, har Maja Dahlqvist sagt till Aftonbladet.

Maja Dahlqvist

Maja Dahlqvist har tidigare hyllat beslutet att stoppa ryska skidåkare från att tävla i internationella tävlingar.

Karin Törnblom/TT

”Kommer visa sitt sanna jag”

Några som däremot inte är tillfreds med Fis beslut är Ryssland. Jelena Välbe, 53, ordförande för det ryska skidförbundet, har otaliga gånger varit ute i media och uttryckt hård kritik mot beslutet.

Hon har också stöttat Rysslands invasion av Ukraina och flera gånger talat gott om president Vladimir Putin, 69. Likt Putin har hon anklagat invånarna i Ukraina för att vara nazister.

– Det är klart att nazismen inte borde få existera som den gör, men nu är Pandoras ask öppen. Några av dessa människor kommer att sticka till Europa och det handlar inte på något sätt om fattiga flyktingar – de kommer att visa sitt sanna jag, har Jelena Välbe sagt till ryska sajten Championat.ru, enligt SVT.

Jelena Välbe

Jelena Välbe.

Vesa Moilanen / TT
Slår tillbaka mot Maja Dahlqvist efter stjärnans utspel: ”Arrogant”

Länderna reagerar kraftigt – efter Jelenas beslut

Jelena Välbe kandiderar nu som styrelseledamot inom det internationella skidförbundet, samma förbund som hon den senaste tiden rasat över. Beslutet har väckt ilska bland de nordiska länderna och många fördömer hennes kandidatur.

– Det är en sak att inte rösta på henne – men ska hon överhuvudtaget gå att rösta på? Ska hon ens få vara valbar? säger Karin Mattsson, ordförande i svenska skidförbundet, till Expressen.

Karin Mattsson

Karin Mattsson, ordförande i svenska skidförbundet, säger till Expressen att Jelena Välbe inte ens borde vara valbar som kandidat.

Pontus Lundahl/TT

Ryska jätteilskan efter utspelen: ”Pissa”

Den ryske tränaren Jurij Borodavko, som bland annat tränar storstjärnan Alexander Bolsjunov, är likt Jelena Välbe rasande över hur Ryssland behandlas av de nordiska nationerna.

– Låt dem säga vad de vill! Detta är russofobisk psykos! Det finns ingen anledning att svara dem. De tävlar om att pissa mest på det ryska folket, säger han till ryska tidningen Sport-Express.

Jurij Borodavko

Jurij Borodavko tycker att de nordiska länderna tävlar om att pissa på det ryska folket.

Torstein Bøe

LÄS OCKSÅ: Gunde Svans plötsliga utspel – oväntade erkännandet

LÄS OCKSÅ: Så träffades Frida Karlsson och William Poromaa

Foto: Karin Törnblom/TT, Vesa Moilanen / TT, Pontus Lundahl/TT, Torstein Bøe

SENASTE NYTT!