invasionen av ukraina

Putins trupper beordrade att skjuta ryska soldater som försöker fly

Vladimir Putin beordrar ryska trupper att skjuta desertörer.

FOTO: Sergei Savostyanov/TASS/TT, Shutterstock/TT
Ryssland vill förhindra att landets soldater ska reträttera och har därför satt upp blockerande enheter.
Dessa enheter hotar att skjuta sina egna retirerande soldater för att tvinga fram offensiver”, skriver brittiska underrättelsetjänsten på Twitter.
Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”
0:49

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”

(0:49)

Slå på ljud

De ryska trupperna börjar allt mer tappa hoppet om att vinna kriget i Ukraina. Det uppger den brittiska underrättelsetjänsten Ministry of Defence. På sociala medier uppdaterar de frekvent med sina egna rapporter från kriget.

Deras senaste redogörelse handlar om att ryska ledare förmodligen börjat sätta in barriärtrupper eller blockerande enheter på grund av soldaternas låga moral och ovilja att slåss.

Twitter skriver MoD att dessa enheter har i uppdrag att skjuta sina egna soldater om de försöker fly. Det handlar också om att skrämma de egna så pass mycket att de hellre fortsätter med sina tilltänkta offensiver mot Ukraina.

Det är en tidigare beprövad taktik som använts i konfliktområden där Ryssland haft militär närvaro.

Fått order om att försvara positionerna med sina liv

Ryska generaler har förmodligen nyligen beordrat sina befälhavare att använda vapen gentemot desertörer och dessutom godkänt att skjuta för att döda om soldaten i fråga inte lyssnat till en tidigare varning. Generalerna har troligtvis även beordrat trupperna att försvara sina militära positioner med sina liv”, skriver MoD.

Daily Mail rapporterar om ett inspelat telefonsamtal mellan en rysk soldat och hans fru där det tydligt framgår att ryssarna skjuter sina egna. Det är den ukrainska underrättelsetjänsten som läckt ut med ljudfilen.

”Du måste eliminera den personen”

Under telefonsamtalet, som ska ha pågått i fem minuter, berättar den ryske soldaten att många ryska soldater är nya rekryter, inte sällan fångar, som placerats i frontlinjen. Han själv tillhörde den enhet som stod placerade bakom frontlinjen och de blev tillsagda att skjuta de som försökte lämna platsen. Frun konstaterar att det är ett mardrömsscenario.

– Det är så de har arrangerat det här. Vi sitter i andravågen och bevakar frontenheten. Bakom oss är det ytterligare en enhet som bevakar oss. Om man rör sig åt det hållet så kommer man inte klara sig. Det är omöjligt att fly. Vi skjuter våra egna, säger han och fortsätter:

– Om någon kommer emot dig så måste du eliminera den personen.

FOTO: Sergei Savostyanov/TASS/TT, Shutterstock/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN