Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilden väcker frågor

Vladimir Putin

Hur mår egentligen Vladimir Putin?
Nu ifrågasätts hans hälsa från flera håll – efter nya bilderna.
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Ända sedan Rysslands invasion av Ukraina har Vladimir Putins, 69, hälsa kraftigt ifrågasatts. Spekulationer om dödliga sjukdomar har avlöst varandra och många har även ifrågasatt hans psykiska tillstånd.

En av de mer etablerade teorierna är att Rysslands president lider av Parkinsons sjukdom, vilket tidigare dementerats av Kremls talesperson Dmitry Peskov. I en intervju med Reuters förra året förklarade han att Putin är frisk som en nötkärna.

– Det är nonsens. Presidenten mår bra, sa Dmitry Peskov.

Vladimir Putin

Hur mår egentligen Vladimir Putin? Efter nya bilder på Rysslands president ifrågasätts hans hälsa nu kraftigt.

EVGENY BIYATOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Vladimir Putin såg påtagligt skör ut

Men nu har spekulationerna om Vladimir Putins hälsa tagit fart igen. Under ett möte med försvarsminister Sergej Sjojgu, 66, satt han rejält ihopsjunken i sin stol och såg ut att krampaktigt försöka hålla i sig i bordet.

Det har även ryktats om att Sergej Sjojgu nyligen drabbats av en hjärtattack och att det var därför som han i flera dagar höll sig undan offentlighetens ljus.

Anders Åslund, nationalekonom på Handelshögskolan och professor i Rysslands- och östeuropeiska studier, tror att både Putin och Sjojgu inte mår toppen.

Vladimir Putin och Sergej Sjojgu

Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu ser påtagligt märkta ut. Putin ser ut att greppa bordet för att hålla sig i balans.

Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool
Tittarna rasar nu mot TV4 – efter detaljen med Putin: ”Fyfan”

Experterna om Putins hälsa: ”Deprimerade”

”Putins möte med Sjojgu idag pekar på att båda är deprimerade och till synes vid dålig hälsa. Sjojgu måste läsa sina kommentarer till Putin och sluddrar, vilket tyder på att ryktena om hans hjärtattack är troliga. Han sitter dåligt. Dålig prestation. Värd att titta på”, skriver han på Twitter.

Anders Åslund är långt ifrån den enda som reagerat på presidenten och försvarsministerns kroppsspråk. Författaren och de före detta politikern Louise Mensch har tidigare skrivit att Putin lider av Parkinsons sjukdom, en tes som hon nu anser stärkts.

”Jag rapporterade om att Vladimir Putin har Parkinsons sjukdom och här kan du se honom greppa bordet så att hans skakande inte ska synas, men han kan inte hindra foten från att klappra”, skriver hon.

Vladimir Putin

Många undrar hur Vladimir Putin egentligen mår efter kontorsbilderna.

Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS OCKSÅ: Teorin om Vladimir Putins hälsa – besökt cancerläkare

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Putin har gömt sin familj i lyxbunker i Sibirien

Foto: EVGENY BIYATOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK, Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

SENASTE NYTT!