TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Prinsessan Diana kunde överlevt kraschen – livvakten bryter tystnaden

16 aug, 2022 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Prinsessan Dianas livvakt talar ut – kunde överlevt: ”Orsakade kraschen”
Han var livvakten till prinsessan Diana. Hans kodnamn? Rambo.
I dag berättar han om hennes tragiska död – och om han hade varit på plats i Paris så hade hon aldrig dött.
Annons
Kungens miss "Glad midsommar"Brand logo
Kungens miss "Glad midsommar"

Lee Sansum, 60, var prinsessan Dianas personliga livvakt. Under stora delar av den omsusade prinsessans liv stod han alltid ett steg bakom henne. Varje dag var 60-åringen en av de första som pratade med Diana.

Men den 31 augusti i Paris, 1997, var ”Rambo” som var livvaktens kodnamn, inte med sitt skyddsobjekt. Ett stort misstag menar den brittiska livvakten – för då hade Diana levt i dag.

I en bok, som släpps den 1 september i år, berättar Lee Sansum ingående om sin relation till prinsessan. Den brittiska tabloiden The Sun har fått tillgång till ett förhandsexemplar av Lee Sansums biografi, som har titeln The Bodyguard (Boken har ännu inte fått en svensk titel, men kan fritt översättas till Livvakten).

Annons

Tidigare har Lee Sansums arbetat som militärpolis i Nordirland. Han har även arbetat under täckmantel i länder som Somalia i Libyen. Han hade bra koll på vilka som följde efter prinsessan Diana, och om de hade gott eller ont syfte.

Mystiska detaljen som kan förklara olyckan

I boken skriver Lee Sansum att prinsessan – och hennes livvakter ofta var efterföljda av säkerhetsstyrkor som stod utanför hennes vanliga livvaktsskydd.

En detalj som kan förklara kraschen, enligt 60-åringen.

Angående konspirationsteorierna att prinsessan Diana skulle ha blivit mördad ger han inte mycket för. Istället tror Lee Sansums att den tragiska olyckan handlar om en kommunikationsmiss mellan livvakterna och säkerhetsstyrkor som var där för prinsessans säkerhet.

Tyvärr var inte Lee Sansum själv på plats i Paris.

”Jag tror att säkerhetsstyrkorna som följde efter Diana, möjligen brittiskt eller ett kombinerat brittisk-franskt team, kan ha antingen oavsiktligt orsakat kraschen eller var i närheten av bilen när den hände”, skriver Sansums i sin biografi, enligt The Sun.

”En enorm skandal”

Om det var känt att MI6-operatörer var precis vid bilen i det kritiska ögonblicket, så skulle många ha skyllt på dem för olyckan. Det skulle ha varit en enorm skandal”, fortsätter Sansum.

I boken skriver Lee Sansum att ingen någonsin kommer att få reda på sanningen. Men att han alltid kommer ha prinsessan Dianas vänlighet som ett kärt minne.

Foto: Peter Jolly/REX, TT

Annons