Polisen har återtagit kontrollen efter stormningen av kongressen

Kongressen i Brasilien stormas av Bolsonaro-anhängare

ADRIANO MACHADO

Polisen uppges ha tagit kontroll över kongressen i Brasilien igen efter att tusentals anhängare till expresidenter Jair Bolsonaro stormade kongressen.
Polisen använde både tårgas och distraktionsgranater för att stoppa dem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Planstormare ångrar sitt val – blir totalt mosad av ordningsvakt
0:22

Efter reklamen: Planstormare ångrar sitt val – blir totalt mosad av ordningsvakt

(0:22)

Slå på ljud

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro stormade Brasiliens kongress på söndagen, skriver CNN. Anledningen uppges vara att de tycker att valet där Bolsonaro förlorade var riggat.

Det rådde kaosartade scener i kongressen när polisen försökte stoppa dem med tårgas och distraktionsgranater. Vid 23-tiden svensk tid rapporterar CNN Brasil att polis har återtagit kontroll över byggnaderna och en rad personer kan ses föras ut i handfängsel.

De tjänstemän som befann sig i Planaltopalatset när stormningen startade väntade tidigare på att bli evakuerade av det brasilianska flygvapnets helikoptrar, enligt CNN Brasila.

Protestanterna har vandaliserat stora delar av kongressen.

Protestanterna har vandaliserat stora delar av kongressen.

Eraldo Peres
Poliser med sköldar attackeras av protestanter.

Poliser med sköldar attackeras av protestanter.

Eraldo Peres

Polisen använder både tårgas och distraktionsgranater för att stoppa anhängarna.m

ADRIANO MACHADO

Kaosscenerna påminner om stormingen av Kapitolium den 1 januari 2021 då anhängare till Donald Trump stormade kongressen i Washington DC – också eftersom de påstod att valet där Trump förlorade var riggat.

Sedan Bolsonaro förlorade makten och valet i oktober förra året har det varit oroligt i landet och flera protester, skriver Expressen.

President Lula da Silva om stormningen

Brasiliens nyvalde president Lula da Silva fördömer stormningen på Twitter:

”De människor vi kallar fascister, det mesta avskyvärda i politiken, invaderade palatset och kongressen. Det saknades säkerhet. De som gjorde detta kommer att hittas och straffas. Demokrati garanterat rätten till yttrandefrihet, men den kräver också att människor respekterar institutioner", skriver han.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN