krimfall

Polischef Linda Staaf om känsliga frågan – efter skandalen: ”Ytlig relation”

Polischef Linda Staaf om känsliga frågan – efter skandalen: ”Ytlig relation”

Foto: TV4
Ett infekterat kärleksdrama – eller smutskastningskampanj?
Mystiken tätnar kring vad som egentligen har hänt i polisledningen.
I TV4:s Nyhetsmorgon meddelar en av huvudpersonerna i dramat, underrättelsechef Linda Staaf, att hon känt sig utsatt.
– För mig är det viktigt att den här historien tas tillbaka till fakta, säger Staaf själv i TV4.
Strömmer om den historiska satsningen på rättsområdet
0:47

Efter reklamen: Strömmer om den historiska satsningen på rättsområdet

(0:47)

Slå på ljud

En besynnerlig historia har uppdagats kring polisledning. Ett infekterat kärleksbråk, där jäv förekommit – och obehöriga får bära tjänstevapen? Eller är det en pågående smutskastningskampanj mot en kvinna i en hög position?

Allt tyder på att det finns lager till historien kring det påstådda kärleksdramat, mellan underrättelsechef Linda Staaf, 46, och regionchef Mats Löfving, 61, som Hänt Nyheter tidigare har rapporterat om.

Underrättelsechef Linda Staaf, 46.

Foto: TV4

Infekterad kärlekshistoria – eller kampanj?

Allt började med att Expressen avslöjade att det fanns polisanmälningar mot Mats Löfving – efter en infekterad kärlekshistoria inom polisledningen.

Sedan dess har det hänt mycket.

I helgen gick Staaf ut i Dagens Nyheter och sa att hon blivit utsatt för en smutskastningskampanj.

– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Fakta undanhålls och förvrängs, säger Linda Staaf och fortsätter:

– Det är uppenbart att många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande. Det som sker nu är skamligt, säger hon till DN.

Mats Löfvning, 61, avgick under måndagen från sin tjänst som regionpolischef.

Foto: TT

Tvingas bort från tjänsten

Under måndagen, 12 december, meddelade polisen att regionpolischef Mats Löfving omplaceras. Andra medieuppgifter har tillkommit i historien, som att Staaf fått tillgång till tjänstevapen, trots att hon inte haft polisutbildning.

Rikspolischef Anders Thornberg har tillsatt en särskild utredning för att gå till botten med uppgifterna – genom att tillsätta den särskilda utredaren Runar Viksten på fallet.

Löfving och Staaf talar ut

Men hur ställer sig de berörda parterna?

Efter sin omplacering gav Mats Löfving ett uttalande till SVT Nyheter. Han meddelar att uppståndelsen kring historien har blivit såpass stor att han måste kliva åt sidan.

”Jag har blivit polis och därefter polischef för att fullfölja polisens fina uppdrag att göra konkret medborgarnytta. Det har inte varit möjligt den senaste tiden på grund av den stora uppmärksamheten på bland annat mig som person, där igenkänningsgraden dessutom varit begränsad. Därför är det bra att det inleds en förundersökning så alla får de svar som efterfrågas. Efter samtal med rikspolischefen kliver jag åt sidan under pågående utredning. Det är av största vikt att medarbetarna får arbetsro för att kunna fokusera på vårt viktiga uppdrag”, säger Mats Löfving i en skriftlig kommentar till SVT.

Staaf: ”Jag kan inte vara tyst och passiv”

Den andra huvudrollsinnehavaren i dramat? Linda Staaf, som till vardags är underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, har uttalat sig i Dagens Nyheter – och under måndagen i TV4:s Nyhetsmorgon.

I morgonsoffan ville hon ge sin bild av situationen. Hon välkomnar rikspolischefens beslut att låta en särskild utredare se över händelsen.

– Jag vände mig till säkerhetschefen för att jag kände mig utsatt. Det har lett till att jag som kvinna kränks, hängs ut och nedvärderas offentligt. Inte minst på sociala medier, och på felaktiga grunder. Jag kan inte vara tyst och passiv i detta. Om jag som hög polischef och kvinna låter det här ske, vad sänder jag då för signaler till andra utsatta kvinnor? säger Staaf i TV4.

På frågan om jäv har skett när Linda Staaf fick sin tjänst – så nekar hon starkt till detta. I TV4 säger Staaf själv om anställningen:

– Det finns ingen hemlig relation, jag har varit öppen med att det varit en privat men ytlig relation, fanns aldrig något förhållande. Vi har haft en chef medarbetarrelation, punkt.

– Jag har sökt ett jobb, nu behöver jag försvara min anställning i en tjänst som jag inte fattat beslut om.

Foto: TV4, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN