sjukvård

Oron efter brist på läkemedel: ”Har en hemma, sen finns det ingen mer"

En kvinna letar bland mediciner i en medicinhylla. Till höger syns Vivianne Eliasson som inte har kunnat hämta ut sin medicin.

FOTO: Hasse Holmberg/TT/ TV4
En stor oro sprider sig över Sverige när allt fler läkemedel inte går att få tag på.
Över 700 läkemedel är nu slut hos tillverkarna och det rör sig bland annat om viktig diabetesmedicin och epilepsimedicin.
– Jag har en hemma men sedan finns det ingen mer. Visst blir man orolig, säger Pether Sandström i Efter Fem i TV4.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"
0:35

Efter reklamen: 3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"

(0:35)

Slå på ljud

Den senaste tiden har ovanligt många läkemedel blivit restnoterade, vilket innebär att de inte går att beställa från tillverkaren. Det handlar bland annat om diabetesmedicinen Ozempic. En förklaring till bristen är att Ozempic oväntat nog har börjat skrivas ut som en medicin för viktnedgång i flera länder vilket har ökat efterfrågan medan tillverkningen inte har hängt med, enligt SVT.

Det är även brist på flera olika mediciner för epileptiker. Och anledningarna tros vara många, inte bara brist på råvaror.

– En förklaring är den allmänna oron i världen, energipriser och inflation som får konsekvenser även för läkemedelsproduktion och leveranser, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket till Dagens medicin.

Patienternas oro: ”Visst blir man orolig”

Byte av epilepsimedicin kan få stora konsekvenser då patienterna ofta har provat ut sin behandling under en lång tid och det krävs ofta en lång utfasning och sedan upptrappning av en ny medicin, skriver tidningen.

Pether Sandström

Pether Sandström

FOTO: TV4

En av de som är oroliga är Pether Sandström som intervjuas av Efter Fem i TV4 som tar nitroglycerinspray för kärlkramp.

– Jag har ju en hemma men sedan finns det ingen mer. Visst blir man orolig, jag hoppas ju att de kan lösa det, säger han.

Vivianne Eliasson

Vivianne Eliasson

FOTO: TV4

Även Vivianne Eliasson känner oro när hon inte har kunnat hämta ut sina vanliga mediciner.

– Då har jag blivit orolig för det är ju mediciner som jag behöver för att jag ska må bra, säger hon.

Sjukvårdsministern: ”Kommer ta tid”

Regeringen har flera förslag på långsiktiga lösningar men Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att hon inte kan göra någonting för att lösa detta redan nästa vecka. Detta kommer att ta tid, säger hon.

Regeringen vill höja kraven på både läkemedelsföretagen och på apoteken. Regeringen har därför föreslagit sanktionsavgifter för läkemedelsföretag om de inte berättar i god tid att det kan bli brist på ett visst läkemedel.

Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD)

Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

FOTO: TV4

– Vi lägger till en sanktionsavgift mellan 25 000 upp till och hundra miljoner. Det ska stå i proportion till den skada som har skett att inte läkemedlet har funnits på plats, säger Ankarberg Johansson om lagen som ska börja gälla den 1 juli.

Sedan apoteken privatiserades 2009 har de inte haft samma krav som tidigare om att ha ett visst lager. Men nu föreslår regeringen att de ska få högre krav igen.

– Det finns skäl att skärpa kraven på öppenvårdsapotek, att man tillhandahåller det man vanligtvis brukar tillhandahålla. Det är det vi har kommit med ett förslag på nu också. Det återstår att se hur mycket verkan det får, säger Ankarberg Johansson i Efter Fem.

FOTO: Hasse Holmberg/TT/ TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN