Okänsliga frågan om Annie Lööfs privatliv – starka reaktionen efter

Annie Lööf, Jenny Strömstedt och Ann Tiberg

Annie Lööf och dottern Saga var båda nära att dö under förlossningen.
I dag kan partiledaren inte längre bli gravid – men tvingas fortfarande svara på frågor om hon väntar barn.
Nu rasar hon på Instagram.
0:37

Efter reklamen: Restriktionerna slopas i Sverige "Dags att öppna upp"

(0:37)

Annie Lööf, 38, fick sitt andra barn i december 2019. Men dottern Saga föddes för tidigt och förlossningen var inte utan komplikationer. Partiledaren har själv berättat hur hon strax innan förlossningen fick föras akut till sjukhus efter att ha drabbats av obeskrivliga smärtor.

På sjukhuset upptäckte man blod i hennes buk. Livmodern hade spruckit och läget var kritiskt. Annie fick genomgå tre operationer för att få ut dottern vid liv. Saga föddes i vecka 28, tolv veckor tidigare än en normal födsel.

Saga fick ligga i en kuvös eller på mamma och pappas bröst. Vid födseln vägde hon inte mer än ett kilo och familjen fick vara kvar på sjukhuset i tre månader. I en intervju med DN berättade Annie Lööf att dottern en natt slutade andas och blev helt blå i ansiktet.

Annie Lööf och dottern Saga

Annie Lööf med dottern Saga. I en tidigare intervju med DN har hon berättat om förlossningen som nästan krävde sitt och dotterns liv.

Anette Nantell/DN/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Annie Lööf: ”Och det bara brister”

– Jag ropar på hjälp och larmet piper. Och in kommer vårdpersonal och får i gång henne. Hon ligger hela tiden på mitt bröst och jag behåller lugnet, och klappar och tröstar henne. Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter, sa Annie Lööf och fortsatte:

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin. Att ens barn har slutat andas när det ligger på en. Och man behöll lugnet, fast inombords så bara rasade det.

Annie Lööf och dottern Saga

Annie Lööf och dottern Saga.

Anette Nantell/DN/TT
PANIK Annie Lööfs svåra tid med dottern Saga – dödskampen

Rasar efter okänsliga frågan om privatlivet

Efter måndagens partiledardebatt i TV4, som programleddes av Jenny Strömstedt och Ann Tiberg, fick Annie Lööf frågor om hon var gravid på nytt. Då brast det för partiledaren. På Instagram skriver hon att ”vi har långt kvar innan vi når jämställdhet i praktiken”, efter att flera politiska journalister efter sändningen ville veta om hon väntade barn.

”Förutom det högst olämpliga att ställa en sådan fråga så hade jag också önskat att det var mer fokus på vad vi som politiska ledare vill genomföra för politik”, skriver hon och fortsätter:

”Jag är inte gravid. För två år sedan gick jag igenom stora operationer vilket innebär att jag tyvärr inte kan få fler barn. För några månader sedan genomgick jag ytterligare en operation. Jag är tacksam över livet och glad över de fantastiska barn vi har”.

Annie Lööf

Annie Lööf skriver på Instagram att hon efter måndagens partiledardebatt i TV4 fick frågor om hon var gravid. ”För två år sedan gick jag igenom stora operationer vilket innebär att jag tyvärr inte kan få fler barn”, skriver hon.

Fredrik Sandberg /TT
Jenny Strömstedt och Ann Tiberg

Jenny Strömstedt och Ann Tiberg programledde måndagens partiledardebatt i TV4.

TV4

Starka reaktionerna efter: ”Blir så otroligt arg”

I kommentarsfältet är det flera som nu stöttar partiledaren.

”Jag blir så otroligt arg och ledsen när jag läser detta. Helt oacceptabelt beteende. Som du säger, vi har långt kvar”, skriver en person.

Ja alltså vad ska man säga. Jag liksom alla tidigare inlägg trodde att vi hade kommit längre”, skriver en annan.

Under tisdagseftermiddagen medverkade Annie Lööf i Forum Jämställdhets partiledardebatt. Inför debatten hoppades hon att det skulle bli fokus på det faktiska ämnet, snarare än hennes privatliv.

”Jag utgår ifrån att fokus framåt blir på vilka politiska reformer vi vill genomföra - och inte att fokusera på kvinnors midjemått. Bättre kan vi”.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Anderssons möte med kungen

LÄS OCKSÅ: Annie Lööf smittad med covid – isolerar sig med barnen

Foto: Instagram, Anette Nantell/DN/TT, Fredrik Sandberg /TT, TV4

SENASTE NYTT!