jul

Nya upptäckten: Farliga ämnet i julskinkan kan orsaka cancer

Nitriten i den rosa julskinkan kan orsaka vissa typer av cancer

FOTO: Thomas Johansson/Aftonbladet/TT, Björn Lindahl/Aftonbladet/TT
Nitriten som färgar julskinkan rosa är farligare än man tidigare trott.
Ämnet kan nämligen, vid för höga halter, orsaka cancer.
Men var lugn, du kan fortfarande unna dig en skinkmacka eller två under julafton.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Julfesten spårar ur totalt
0:31

Efter reklamen: Julfesten spårar ur totalt

(0:31)

Slå på ljud

Många ser julskinkan som praktskeppet i den armada som är det svenska, traditionella julbordet. Den bara MÅSTE stå där. Och visst är det gott med en skiva vörtbröd med en rejäl skinkbit på, toppad med lite grov senap. Men det är tyvärr inte det nyttigaste valet.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har nämligen presenterat en ny rapport om nitrit och nitrat i maten och där går det att läsa att just nitrit, som ger julskinkan dess rosa färg, är en större hälsobov än vad man tidigare befarat.

En riktig klassiker i de flesta svenska hushållen så här års.

En riktig klassiker i de flesta svenska hushållen så här års.

FOTO: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT

Forskningen pekar på att de allra flesta människor, i alla ålderskategorier, får i sig för mycket av dessa hälsofarliga ämnen. Nitrit och nitrat omvandlas i kroppen till nitrosaminer, vilka kan orsaka cancer. Hänt Nyheter har tidigare skrivit om farhågorna med dessa ämnen.

– Slutsatserna från vår utvärdering är oroande. Det är inte bara en forskningsfråga, utan användningen av nitrat måste minska i charkuteriprodukter, sa EFSA-chefen Bernard Uhl i november enligt SVT.

”Försöka vrida om till mer vegetarisk kost”

SVT har pratat med en expert på ämnet biologiska och medicinska gifter. Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket säger att det är önskvärt att vi äter så pass lite av dessa skadliga ämnen som möjligt. Kostråden som finns säger att man inte ska äta mer än 500 gram rött kött eller chark i veckan, någonting som Halldin Ankarberg håller med om.

En disk du ska hålla dig borta från så gott det går. I alla fall om du vill undvika nitrit och nitrat.

En disk du ska hålla dig borta från så gott det går. I alla fall om du vill undvika nitrit och nitrat. Ämnena är godkända tillsatser i charkprodukter.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Vid jul äter vi av tradition mycket skinka och annat kött. Men hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost, säger hon till SVT.

Krav-märkt skinka innehåller inte nitrit.

Nitrit och nitrat – cancerogena ämnen men också viktigt konserveringsmedel

De hälsofarliga ämnena nitrit och nitrat, som naturligt förekommer i mat (ex. gröna grönsaker) men som även kan användas som tillsats, omvandlas till nitrosaminer i kroppen. Dessa kan i somliga fall orsaka vissa typer av cancer. EFSA har gjort en del djurförsök med ämnena och sett att det finns ett samband med råttor som ätit nitrit och nitrat som utvecklat levercancer. Enligt franska studier kan det också finnas ett samband mellan nitrosaminer och tjocktarmscancer.

Det som är klurigt är att nitrit även fungerar som bakteriedödande konserveringsmedel som ska förhindra den farliga förgiftningen botulism.

I dag används nitrit för att ge julskinkan dess klassiska rosa färg, även om man nu försöker hitta andra metoder för att färga skinkan.

Källa: SVT

FOTO: Thomas Johansson/Aftonbladet/TT, Björn Lindahl/Aftonbladet/TT, Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN