invasionen av ukraina

Nya uppgifterna bekräftar faktorerna bakom Putins enorma krigsfiasko

Vladimir Putin.

FOTO: MIKHAIL METZEL/TT
Putins krigsfiasko är mer utbrett än vad som tidigare kunnat konstateras.
De ryska soldaterna har varit dåligt informerade, dåligt tränade och dåligt utrustade.
Soldaten Ruslan, 54, fick lära sig att använda sitt vapen med hjälp av utskrifter från Wikipedia.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”
0:49

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”

(0:49)

Slå på ljud

Vladimir Putins, 70, krig mot Ukraina har inte gått som planerat. Nederlag efter nederlag har fått många att tro att Ryssland kommer att förlora kriget.

Nya uppgifter som New York Times sammanställt visar nu på vidden av det ryska krigsfiaskot. Det handlar bland annat om att de ryska trupperna varit dåligt informerade, dåligt tränade och dåligt rustade.

De nya uppgifterna visar på att Ryssland brister varit betydligt mer allvarliga än man tidigare trott.

En armé i totalt förfall

New York Times har gjort intervjuer med både ukrainska och ryska soldater. De har granskat avlyssningar mellan soldaterna på frontlinjen och Ryssland och de har även fått ta del av hemliga krigsplaner.

Bilden som tidningen målar upp är den av en armé i totalt förfall.

Dåligt rustade

En av faktorerna som spelar in i Rysslands misslyckande är att de ryska trupperna varit dåligt rustade. En rysk soldat som intervjuas berättar hur de utan kartor, medicinsk utrustning eller fungerande walkie-talkies irrat runt i de ukrainska skogarna. Den sjukvård som fanns att tillgå inom brigaden bestod av en barista utan tillräcklig kunskap.

Soldaten vittnar även om att soldaterna i hans brigad inte hade tillräckligt med ammunition. De hade dock fått informationen om att det inte var ett problem eftersom att de inte skulle hamna i strid – det dröjde dock inte länge innan de i själva verket hamnade i strid med ukrainska soldater.

Av de 60 soldater i brigaden dog omkring 40 stycken få grund av den felaktiga informationen, skriver New York Times.

Vladimir Putin.

New York Times har intervjuat ryska och ukrainska soldater samt tagit del av avlyssningar och hemliga dokument.

FOTO: TASS/TT

Dåligt tränade

Ryska soldater har även berättat för tidningen att de inte fått rätt träning och därför inte fått rätt förutsättningar för att vinna ett krig.

Soldaten Ruslan, 54, fick lära sig att använda sitt vapen genom utskrifter från Wikipedia. Han hittades död i den ukrainska staden Charkiv med utskrifterna i ryggsäcken.

– Detta är inte krig. Det är det ryska folket som krossas av sin egen ledning, säger skadade soldaten Mikhail till New York Times.

Dåligt informerade

Flera ryska soldater vittnar om att deras befäl ljög för dem när invasionen mot Ukraina inleddes. En soldat berättar att han trodde att det bara var en militärövning tills de korsade gränsen till Ukraina. En annan soldat vittnar om att de fått veta att de skulle till frontlinjen i Ukraina, men att de inte skulle stöta på några problem.

En tredje soldat, stationerad i Belarus, fick veta att han skulle ut i krig en timme innan förbandet korsade gränsen.

Vladimir Putin.

De ryska soldaterna uppger att de inte fått rätt information. Många påstår att de ljugits rakt upp i ansiktet.

FOTO: Mikhail Metzel/TT

Soldaterna var dåligt informerade om vad de fick och inte fick göra och hur deras handlingar skulle kunna påverka utfallet. New York Times beskriver en händelse där en tjetjensk styrka stationerad i Ukraina laddade upp ett TikTok-klipp som avslöjade deras platsinformation.

40 minuter efter att klippet publicerades hade gruppen slagits ut av tre ukrainska robotar.

Tidigt under invasionen kunde den ukrainska militären spåra de ryska styrkorna eftersom att deras ryska och belarusiska telefoner kopplades upp mot ukrainska telefonmaster.

Dåligt understöd uppifrån

I slutet av november träffade president Putin mammor till dödade soldater. Och han visade ingen ånger över att ha skickat deras söner in i döden.

Vladimir Putin.

Putin visade ingen ånger efter att ha skickat de ryska sönerna in i döden.

FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/TT

Även om de flesta av mammorna handplockats och jobbade inom staten så var stämningen tryckt – förståeligt om man förlorat ett barn. Trots de var Putin inte sympatisk.

– En del människor, lever de ens eller lever de inte? Det är oklart. Och hur de dör, av vodka eller nåt annat. Det är också oklart. Men din son levde, förstår du? Han nådde sitt mål, sa presidenten till en av mammorna enligt New York Times.

FOTO: TASS/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN