livet med barn

Mamman har inte råd med julklappar till barnen – tvingas berätta

Rachel och barnen.

FOTO: Facebook
Fyrabarnsmamman Rachel har knappt råd med julklappar till barnen.
På TikTok öppnar hon upp om den hopplösa situationen och berättar att hon överväger att säga till barnen att jultomten inte finns.
– Jag vill inte att de ska skämmas, säger hon.
Klarnas Sebastian Siemiatowski: ”Barnen inte ska få ärva”
0:49

Efter reklamen: Klarnas Sebastian Siemiatowski: ”Barnen inte ska få ärva”

(0:49)

Slå på ljud

Rachel är fyrabarnsmamma och med en stor familj känner hon tveklöst av det förändrade ekonomiska läget i världen. Inför jul har situationen blivit så pass ansträngd att hon överväger att avslöja en förälders största hemlighet – att jultomten inte finns på riktigt.

Alla Rachels barn är yngre är tio år och familjens utgifter är många. Räkningarna lägger sig på hög och varje månad kämpar Rachel för att få ekonomin att gå ihop. På TikTok vädjar nu den unga mamman till sina följare om råd inför julens shopping. Kan man känna glädje under julen utan presenter?

– Jag vill bara göra mina barn glada. Jag vill inte att de ska skämmas och som förälder gör man allt. Jag tänker alltid på lösningar, säger Rachel till New York Post.

Julen är en dyr högtid

Rachel bor i Skottland och önskar vara anonym när hon intervjuas, därför utelämnas hennes efternamn.

– Det är hemskt när det börjar närma sig julen och det gör mig fysiskt illamående, berättar hon.

Hennes dotter fyller även år just innan jul, vilket gör den ekonomiska bördan ännu större. Det har lett till att Rachel och hennes make inte längre köper presenter till varandra. Allt går till barnen.

På TikTok vädjar hon om hjälp, men möts av mycket kritik eftersom att hon inte jobbar. Kanske hade lösningen varit att hon skaffar ett jobb, menar många.

Rachels barn.

Rachel slutade arbeta när hon fick sitt andra barn och nu är det bara hennes make som jobbar och försörjer familjen.

FOTO: Facebook

Rachel menar dock att man som barn till fyra inte kan arbeta och att mammarollen är minst lika krävande som ett heltidsjobb. När Rachel fick sitt andra barn slutade hon sin tjänst på Samsung för att ta hand om barnen.

– Om jag hade familj som kunde hjälpa mig skulle jag börja jobba igen. Folk säger att jag bara ligger på latsidan hela dagarna, men jag har varit en arbetande mamma och nu är jag bara mamma och det känns som att jag jobbar för tio personer, säger Rachel till New York Post.

Hon förklarar också att folk tror att fyrabarnsmamman inte vill jobba, vilket inte är sant – Rachel älskade att jobba.

”Vi leker rysk roulette med våra lån”

Rachel berättar att bidraget hon får inte räcker till och med en 19-månader gammal bebis hemma är hon fast i hemmet.

– Vi uppfostrar fyra barn på pengar som ska räcka till två barn. Det är precis så att vi överlever! Vi leker rysk roulette med våra lån – den som kommer först kan få våra pengar. Kommer det bli gasen och elen eller bilen?, säger Rachel.

New York Post skriver att av de fyra barnen som Rachel och maken har tillsammans blev två av dem till trots att Rachel gick på p-piller. Det är dock något som Rachel inte tycker någon annan har att göra med.

Rachel och maken.

Rachel handlar begagnade presenter till barnen för att kunna ge dem något.

FOTO: Facebook

– Jag hatar antagandet som folk har när de säger att jag inte borde ha ploppat ut barn som jag inte har råd med. Jag känner inte att vi är skapta för att bara överleva och inte ha någon njutning. Jag borde kunna köpa kläder till mina barn utan att stressa, säger Rachel.

På sociala medier rasar hatfulla kommentarer in. Precis som Rachel berättar tycker många att det är hennes fel att situationen är knaper. Man borde inte skaffa barn om man inte har råd med dem. En del tycker att hon borde jobba på natten.

– Folk vill dela med sig av lösningar utan att ens fundera på om det är möjligt. Jag har hört alla möjliga förslag, berättar Rachel.

”Skulle inte önska min värsta fiende detta”

För att klara av situationen handlar Rachel främst begagnade saker. Hon berättar att hon ibland skäms när det handlar om saker som skänks bort och att hennes stolthet får sig en törn.

Hon vet dock att hon inte är ensam.

– Jag vet att det finns människor i värre situationer, men jag skulle inte önska min värsta fiende detta. Om ingen pratar om det så kommer inget att hända och människor kommer att känna sig ensamma, säger Rachel.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN