Mamman Amanda går 90 000 back i månaden: ”Väldigt tråkigt rekord”

Amanda och Magdalena.

FOTO: TV3
Lyxfällans Magdalena Kowalczyk åker till Uppsala för att hjälpa 23-åriga Amanda vars ekonomi fallerat totalt efter att hon tagit lån för att finansiera sin lyxiga livsstil.
”Vansinneslån” kallar Magdalena det för när hon konstaterar att lånet med högst ränta ligger på 14 miljoner procent.
Amanda går back nästan 90 000 varje månad
0:26

Efter reklamen: Amanda går back nästan 90 000 varje månad

(0:26)

Slå på ljud

I veckans avsnitt av Lyxfällan slås ett nytt rekord vid budgettavlan när Magdalena Kowalczyk åker till Uppsala för att hjälpa 23-åriga Amanda. Hon spenderar pengar som hon inte har i sådan fart att hon varje månad går 90 000 kronor back – detta trots att hon har en treårig son att ta hand om som ensamstående mamma.

”Bara gått utför”

Amanda blev mamma som 20-åring, men gick skilda vägar med barnets pappa efter ett år. Paret hade ett hus tillsammans som Amanda köptes ut från, vilket gav henne en buffert på 100 000 kronor efter att hon betalat av sina lån. Men den bufferten gick snabbt upp i rök.

– Jag vet inte riktigt vad pengarna har lagts på, berättar en mållös Amanda som slutat öppna sina fakturor för att slippa se sina skulder.

Hon förklarar att när pengarna tog slut började hon låna och sedan gick hon över till att spela för att vinna tillbaka pengarna hon spenderat.

– Då slipper jag låna så mycket om jag vinner. Sen har det bara gått utför, säger hon i veckans avsnitt.

Amanda bor i en hyresrätt med sin son och jobbar på provision som mötesbokare. Jobbet har en låg grundlön, men trots det lever Amanda lyxliv som om hon tjänade mycket mer.

Vansinneslånen: ”14 miljoner procent”

Amanda får ekonomisk hjälp av en nära anhörig så att hon kan hålla sig flytande och försörja sig och sin son. Men nu konstaterar både vänner och familj att Amanda behöver lära sig att ta hand om sig själv.

– Min ekonomiska sits får mig att må skitdåligt, säger hon.

Vid budgettavlan klistrar Amanda upp sedel på sedel och den totala skulden per månad hamnar till slut på nästan 90 000 kronor. Den stora utgiftstjuven är alla de lån med höga räntor som Amanda har tagit – ”vansinneslån” kallar Magdalena det. Under det senaste året har småbarnsmamman nästa tagit ett lån i veckan.

– En effektiv ränta på 14 miljoner procent på det lånet som är hos Vivus. Det är en kredit på 10 000, konstaterar en märkbart oroad Magdalena.

Amandas totala skuldberg uppgår till 374 009 kronor.

Amanda träffar livsstilscoachen Philip Diab

Hos livsstilscoachen Philip säger Amanda att hon behöver värdesätta sig själv högre för att förstå att hennes ekonomiska situation inte fungerar. Hon vill inte längre lägga sitt liv i andras händer.

Philip kan se på Amanda att hon är öppen för förändring och faktiskt vill förändras, men att hon känner en enorm stress. Han tror att lösningen är att hon jobbar på sin andning och tar det lugnt – det ska göra henne mindre impulsiv.

Hur det går för Amanda kan du se i Lyxfällan som sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV3.

FOTO: TV3

FRÅN FÖRSTASIDAN