Kvinnorna runt Aljaksandr Lukasjenka

Europas siste diktator har förfört många kvinnor genom åren.

Nikolai Petrov/ITAR-TASS

Aljaksandr Lukasjenka, 66, styr med järnhand Europas sista diktatur.
Han är gift sedan 1975, men lever inte med sin fru Galina.
Istället omger han sig med en andra rad kvinnor.

Videon kunde inte hittas

Aljaksandr Lukasjenka, 66, har haft Belarus i ett hårt grepp sedan han tog över makten och blev landets president 1994. Efter det hårt kritiserade presidentvalet 2020 utbröt protester i hela landet, framför allt i huvudstaden Minsk. Enligt oppositionen och flera internationella bedömare var valet riggat.

Polisen gick hårt åt demonstranterna med våld och mängder av människor fängslades. Trots ihärdiga protester erkände till sist oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja att slaget på gatorna var förlorat och konstaterade att demokratins intåg i Belarus får vänta, rapporterade SVT i februari i år.

I söndags beordrade diktatorn att ett flygplan från Grekland på väg till Lettland skulle kapas av militären när det befann sig över Belarus luftrum. Ombord på planet fanns regimkritikern Roman Protasevitj som greps tillsammans med sin flickvän, skriver SVT.

Aljaksandr Lukasjenka tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.
Mikhail Klimentyev

Lukasjenka gifte sig 1975

När diktatorn tillträdde presidentposten var han gift med Galina Zhelnerovich. De träffades under Lukasjenkas studietid och gifte sig 1975. Paret har sönerna Viktor och Dmitry tillsammans, födda 1975 och 1980. Men trots att makarna är gifta lever Galina ensam kvar i ett hus i den lilla staden Shklov.

Det var upplägget redan 1994 – hustrun flyttade aldrig med till Minsk och hon syns mycket sällan vid makens sida.

Aljaksandr Lukasjenka, 66, med sina söner Nikolai, Dmitry och Viktor.

Aljaksandr Lukasjenka med sina söner Nikolai, Dmitry och Viktor.

Maxim Guchek

Lever inte tillsammans med sin fru

Enligt Lukasjenka har han och hustrun Galina ”inte levt ihop på 30 år”, skriver Radio Free Europe.

Anledningen till att presidenten inte skiljer sig?

”Jag vill inte traumatisera modern till mina äldsta barn”, ska Lukasjenka sagt i en intervju med journalisten Ksenia Sobchak för ryska tv-kanalen Dozhd TV.

Men visst finns det kvinnor i diktatorns liv.

Son utanför äktenskapet

Aljaksandr Lukasjenka har i en intervju sagt att det ”arbetar många vackra kvinnor” i hans administration. En av dem var läkaren Irina Abelskaya.

Hon var tidigare Lukasjenkas personliga läkare och påstås vara mor till diktatorns yngste son, även om det aldrig bekräftats officiellt.

Pojken föddes 2004 och är döpt till Nikolai, även om han oftast kallas Kolya, enligt The Independent. Diktatorn har ofta tagit med sonen på officiella resor och då skämtat om att det är yngste sonen som ska ta över efter sin pappa.

Nikolai Lukasjenka är Belarus diktators yngste son.
Viktor Tolochko

Lukasjenka sågs med skönhetsdrottningar

2014 sågs Lukasjenka sitta tillsammans med den betydligt yngre brunetten Darya Shmanay under en hockeymatch, något som han fick frågor om när han intervjuades av Dozhd TV.

Ett år tidigare vann Darya en skönhetstävling och i intervjun bekräftar diktatorn kvinnans identitet och säger att hon jobbat för honom under ett par år. Hon har även synts vid andra officiella sammanhang.

2018 dansade diktatorn in det nya året med Maria Vasilevich, då 22 år. Förutom att den unga kvinnan spåddes vara Lukasjenkas nya flickvän fick hon en plats i parlamentet. I maj samma år hade Maria Vasilevich vunnit Miss Belarus och setts på hockeymatcher och fester tillsammans med presidenten, skriver The Times.

Här dansar Lukasjenka med den 22-åriga Maria Vasilevich.

Här dansar Lukasjenka med den 22-åriga Maria Vasilevich.

Nikolai Petrov
Maria Vasilevich vann Miss Belarus i maj 2018.

Maria Vasilevich vann Miss Belarus i maj 2018.

MAXIM MALINOVSKY

LÄS OCKSÅ: Obama bekräftar UFO efter släppta filmerna

LÄS OCKSÅ: Så mycket pengar tjänade Joe Biden och Kamala Harris

FOTO: Mikhail Klimentyev/AP, Maxim Guchek/AP, Nikolai Petrov/ITAR-TASS, MAXIM MALINOVSKY/AFP, SPUTNIK IMAGES

FRÅN FÖRSTASIDAN