invasionen av ukraina

Kritiken mot Putin i direktsänd rysk stats-tv: ”Måste erkänna”

Filmproducenten Karen Sjachnazarov sågar Vladimir Putin och säger att Ryssland kan förlora kriget.

FOTO: Dmitry Dukhanin/Polaris/TT, SPUTNIK/Reuters/TT
Ingen vågar säga emot president Vladimir Putin.
Ryska filmproducenten Karen Sjachnazarov är ett undantag.
– Situationen kan få den mest seriösa konsekvensen, i vårt fall, att vi förlorar. Vi måste erkänna för oss själva att vi kan förlora!, säger han i rysk statlig tv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Joe Biden: ”Kan avsluta kriget med ett ord”
0:39

Efter reklamen: Joe Biden: ”Kan avsluta kriget med ett ord”

(0:39)

Slå på ljud

Det har gått mer än ett år sedan Vladimir Putin, 70, beordrade sina ryska trupper att invadera grannationen Ukraina. Han trodde att han skulle kunna ta kontroll över landet på ett par dagar, men efter flera nederlag har striderna blivit utdragna. Kriget i Ukraina spås kunna hålla på i flera år.

Hemma i Ryssland är det få människor som vågar vara öppet kritiska till presidenten och hans beslut. Därför kom det nog som en chock för många när den ryska producenten och filmskaparen Karen Sjachnazarov, 70, gick på rätt hårt i direktsänd statlig tv häromdagen.

– Situationen kan få den mest seriösa konsekvensen, i vårt fall, att vi förlorar. Vi måste erkänna för oss själva att vi kan förlora!, säger han i ett uppmärksammat klipp som bland annat Carl Bildt spridit på Twitter.

Karen Sjachnazarov, 70, är generaldirektör för Mosfilm studios sedan 1998.

Karen Sjachnazarov, 70, är generaldirektör för Mosfilm studios sedan 1998.

FOTO: TASS/SipaUSA/TT

”Zelenskyj är inte dum, han är kraftfull”

Sjachnazarov menar att ryssarna borde sluta låtsas som att allt är frid och fröjd och att det inte alls är någon självklarhet att Ryssland kommer att vinna kriget.

– Självklart måste vi ta Ukraina och Zelenskyj på allvar. Han är farlig! Han är inte dum, han är kraftfull. Han har en stor roll i den här historien. Han är inte en marionett!, säger han och fortsätter:

– Om du tror att saker bara ska lösa sig på egen hand, har du fel. Det är svaghet! Inte styrka. Svaghet!

Kriget har inte gått som Vladimir Putin hade förväntat sig.

Kriget har inte gått som Vladimir Putin hade förväntat sig.

FOTO: SPUTNIK/Reuters/TT

Att filmproducenten, som är ett väldigt känt namn i hemlandet, har pikat Putin och hyllat Zelenskyj förbryllar många. Francis Scarr, journalist på BBC, jobbar med att bevaka rysk stats-tv och han säger på Twitter att han aldrig har sett något liknande. Även Carl Bildt uttalar sig.

Sakta men säkert börjar kanske den brutala verkligheten att sjunka in för Ryssland”, skriver den före detta politikern.

Var kritisk redan från starten

Det var inte första gången som Karen Sjachnazarov öppet visade sitt missnöje. I mars 2022 ifrågasatte han Putins beslut att inleda en ”militär operation” i Ukraina. Han förutsåg en humanitär katastrof och att det inte skulle kunna gå att erövra Kiev eller någon annan storstad.

– Jag håller inte med de som säger: ”Säg inte så, vi kommer vinna!”. Vi vet inte det, vi vet inte! Vi måste erkänna att vi kan förlora. Om du inte gör det är du blind för andra möjliga utfall, säger han.

FOTO: Dmitry Dukhanin/Polaris/TT, TASS/SipaUSA/TT, SPUTNIK/Reuters/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN