TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Kändisarnas kritik mot regeringen: ”Inte ha roligt”

13 nov, 2022 
https://image.hant.se/image-8695329?imageId=8695329&width=1320&height=1320&cropw=62.5&croph=62.5&x=15.18&y=7.14
Maja Slobodnik
Richard Herrey och Edward Blom.
Edward Blom och Richard Herrey är missnöjda med regeringens beslut att höja skatten på alkohol.
Moderaterna borde hålla sig till borgerlig politik och det upprör extra mycket att skattehöjningen föreslogs av den socialdemokratiska regeringen.
– Varför höja skatten på det som ger folk en guldkant på tillvaron, säger Edward Blom.
Annons
Elisabeth Svantesson (M) om kritiken mot bensinskattenBrand logo
Elisabeth Svantesson (M) om kritiken mot bensinskatten

Under fredagen kom beskedet att regeringen höjer skatten på alkohol, snus och cigaretter, vilket skapat ramaskri. Skatten på öl och vin höjs med fem procent medan en skattehöjning på tre procent väntar för cigaretter, snus och övrig tobak.

Nu höjer Edward Blom, gastronom och mångsysslare, ett varningens finger till Ulf Kristerssons regering. Trots att det svenska samhället står inför en tuff tid med ett skakigt ekonomiskt läge tycker Edward Blom att regeringen borde ägna sig åt grundläggande borgerlig politik och inget annat, skriver Aftonbladet.

– Det är enkelt att göra som Anders Borg, som vill att folk bara ska jobba, inte ha roligt och dricka alkohol. Så höjer man skatten på det som är roligt istället för det som är tråkigt, säger han till Aftonbladet.

Annons

Fel att höja skatten på det som är kul

Det är inte första gången som det vädras kritik mot den nya regeringen. Sedan tillträdet den 18 oktober har flera politiker från oppositionen anklagat högerblocket för lögner och löftessvek och nu är även kändisarna med på tåget.

Edward Blom är besviken. Han har svårt att förstå anledningen till skattehöjningen och menar att högern länge påstått att det finns pengar att spara. Han säger att det varit en del av deras grundläggande politik under en längre tid.

Edward Blom iklädd förkläde med en öl i handen.
Edward Blom är en man av tradition och uttrycker sig ofta mycket konservativt. Regeringens nya beslut håller tycker han är fel.

Han frågar sig också varför det är just alkohol, cigaretter och snus som prioriteras.

– Jag tycker det fel att höja skatten på någonting som folk tycker är roligt och trevligt, och som skapar guldkant i vardagen för många. Det skapar problem för vissa – men mestadels rör det sig om en guldkant, säger Blom till Aftonbladet.

Annons

”Att nu behöva höja priserna drabbar tyvärr sargade restauranger...”

Även schlagerkungen och den tidigare moderata riksdagsledamoten Richard Herrey är besviken på sin regering. Det faktum att förslaget om skattehöjningen från början kom från Magdalena Anderssons socialdemokratiska regering gör det inte mer välkommet. Det är ett förslag som lades fram i maj 2022 och som både Moderaterna och Sverigedemokraterna sa nej till då, rapporterar Sveriges Radio.

Richard Herrey iklädd förkläde med en handduk slängd över axeln.
Richard Herrey är öppet moderat, men kritiserar nu sitt partis beslut.

När förslaget kom sa högern att det inte tycker en skattehöjning är rimlig när svenskarna redan lever i tuffa tider med tunna plånböcker. Vändningen har fått flera partisympatisörer att lyfta på ögonbrynen.

”Sveriges restauranger & hotell har haft det tufft. Att regeringen i detta läge fullföljer den förra regeringens beslut att höja skatten på alkohol är verkligen inte bra. Att nu behöva höja priserna drabbar tyvärr sargade restauranger & hotell. Besviken.”, skriver Herrey på sin Twitter.

”En eloge till dem helt enkelt”

Socialdemokraterna hänger inte läpp över att den nya regeringen säger ja till deras förslag. Annika Strandhäll, tidigare klimat- och miljöminister, är nöjd.

”Som fd minister med ansvar för folkhälsofrågorna kan jag ju inte bli annat än väldigt nöjd med att den nya regeringen höjer skatterna just här. En eloge till dem helt enkelt.”, skriver Strandhäll på Twitter.

FOTO: TT/Instagram

Annons