Yrkar på fem års fängelse i unikt PKK-fall

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den åtalade i mitten flankerad av sin försvarare Ilhan Aydin till höger och assistent Hanna Häggström till vänster. Teckning från den första förhandlingsdagen i Stockholms tingsrätt.Anders Humblebo/TT
Den man som står åtalad för att ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK i Sverige bör dömas till fem års fängelse, yrkade åklagare Hans Ihrman när rättegången avslutades under tisdagen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fallet i Stockholms tingsrätt är det första i Sverige där en person åtalats för försök till terrorfinansiering av just PKK. Tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.

Den åtalade mannen som är i 40-årsåldern är turkisk medborgare och uttalade i januari hot och avlossade skott utanför en restaurang i Stockholm, enligt åtalet. Han greps tre veckor senare i en polisräd med bland annat chockgranater.

Åklagare Hans Ihrman anser sig ha bevis för mannens koppling till PKK och att pengarna han försökte driva in skulle gå dit.

Mannen är även åtalad för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

– Jag anser att han ska dömas till ett femårigt fängelsestraff om det är så att tingsrätten fäller honom till ansvar i enlighet med åtalet, säger Hans Ihrman till TT efter att förhandlingen avslutats.

Ihrman yrkade även att mannen ska utvisas vid fällande dom.

Uppgifter från Tyskland och Frankrike

Utredningen bygger bland annat på uppgifter från den tyska federala polisen (BKA) och den franska säkerhetstjänsten (DGSI), samt spaning och utskrifter som hämtats från den nu misstänkte mannens telefon och sociala medier.

Annons

Bland annat har mannen på hemliga spaningsbilder setts tillsammans med en högt uppsatt ledare inom PKK vid flera tillfällen i december. Enligt polisen förefaller mannen agera chaufför när de besöker grossister och restauranger som genomgående drivs av kurder.

Själv har mannen nekat till de delar av åtalet som handlar om terrorfinansiering och utpressning. Han har erkänt vapenbrottet, men bara av normalgraden.

– Han har varit på platsen, men inte försökt utöva någon utpressning, inte hotat och inte haft något vapen med sig, sade mannens advokat Ilhan Aydin tidigare under förhandlingen.

Enbart vapenbrott

Inte heller har han på något sätt handlat å PKK:s vägnar, enligt Aydin.

– Min klient har underkastat sig ansvar för vapenbrott av normalgraden. Där kommer han naturligtvis att dömas. Åklagaren anser att det ska rubriceras som grovt, vi menar att det inte är det. Det är det som tingsrätten ska ta ställning till bland annat, säger Aydin till TT efter att förhandlingen avslutats.

Annons

Åklagare Hans Ihrman är nöjd med förhandlingen och tar bland annat fasta på att vittnen och målsägaren i rätten bekräftat uppgifter de lämnat tidigt i utredningen.

– I alla fall jag tillmäter vittnena och målsäganden oerhört stor trovärdighet, säger han.

Turkiet har i samband med processen kring den svenska Natoansökan ställt krav på att Sverige ska agera hårdare mot PKK-sympatisörer. Ihrman har dock sagt att det endast är en slump att detta åtal väckts just nu.

– Jag förstår att folk drar slutsatser när det sammanfaller tidsmässigt. Men jag vill understryka att hade det här inträffat för tre år sedan så hade vi agerat på precis samma sätt, har han sagt till TT tidigare.

Försvaret begärde att mannen skulle försättas på fri fot efter att förhandlingen avslutades men domstolen beslutade att han skulle vara fortsatt häktad. Domen meddelas 6 juli.

Annons