Varning för fler inbrott under sommaren

26 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Organisationen varnar för ökande antal inbrott under semestermånaderna juni–augusti. Arkivbild.
Tusentals anmälningar om inbrott i bostäder, fritidshus, källare och vindar gjordes under förra sommaren – och trenden i år är minst lika dyster.
När många nu reser bort kan inbrotten öka, konstaterar Stöldskyddsföreningen (SSF).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nära 8 000 polisanmälningar om inbrott i bostäder, fritidshus och källare och vindar gjordes förra året under semestermånaderna juni, juli och augusti, skriver SSF med hänvisning till polisens och Brottsförebyggande rådets statistik.

Början av 2023 antyder att sommaren i år kan bli värre än i fjol. I år har det varit en stigande trend när det gäller inbrott jämfört med samma period förra året.

SSF skriver i ett pressmeddelande att 2 078 inbrott i villor och radhus anmälts hittills i år till polisen, mot 2 035 samma period i fjol. När det gäller inbrott i källare och vind har 9 658 anmälningar gjorts, att jämföra med 8 747 förra året.

Men vissa åtgärder kan minska risken för inbrott.

"Allt kan göra någonting. En enkel regel är att göra så att det ser ut som att du är hemma när du är borta", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF, i pressmeddelandet.

"Städa inte, sätt lampor och radio/tv på timers, be grannen tömma din brevlåda och slänga sina sopor även i din soptunna till exempel", råder hon.

Annons