Varnar för livsfara med snorkelmask på barn

Varnar för livsfara med snorkelmask på barn

Konsumentverket varnar för faror med snorkelmasker för barn. Arkivbild.

Patrik Lundin / SvD / TT
Efter att flera snorkelmasker plockats bort från marknaden varnar Konsumentverket för att de kan utgöra en livsfara för barn.
"Som förälder ska man verkligen fundera på om det här är en produkt mitt barn ska använda", säger Jonas Eriksson på Konsumentverket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Myndigheten genomförde i vintras en större marknadskontroll av snorkelmasker på den svenska marknaden, som ledde till att fyra masker återkallades.

Enligt myndigheten kan snorkelmasker leda till koldioxidförgiftning.

Utformningen gör att det finns risk att förbrukad luft inte ventileras bort ordentligt så att utandad luft samlas i masken, vilket leder till att användaren får i sig för mycket koldioxid.

Risken är extra stor för barn eftersom de har lägre lungkapacitet, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

"Det är säkrare för ett barn att använda ett vanligt cyklop med tillhörande snorkel", säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket, i en kommentar.

Tillverkarna ska själva testa vilken lungkapacitet som krävs för säker användning, men i de flesta fall har det bara testats för vuxna. I några fall saknas undersökningar helt, enligt Konsumentverket.

Om masken inte sitter ordentligt mot ansiktet eller om användaren stöter till något finns även risk att den fylls med vatten. Även det kan innebära fara, menar Jonas Eriksson.

"Att få masken vattenfylld är en situation som snabbt kan leda till panik. Barn har dessutom inte samma kognitiva förmåga som en vuxen och för dem är en sådan här situation förenad med livsfara", säger han.

Det har enligt myndigheten varit omdebatterat om snorkelmasker har orsakat olycksfall med dödlig utgång, men i en olycka i Australien och en i Egypten är det konstaterat att snorkelmasker var den bakomliggande orsaken, skriver Konsumentverket.

FRÅN FÖRSTASIDAN