Värmebölja på väg – upp emot 30 grader

Värmebölja på väg – upp emot 30 grader

Det kommer bli ordentligt varmt de närmaste dagarna. SMHI varnar. Arkivbild.

Johansen, Erik
En värmebölja drar in över landet. Enligt SMHI kan temperaturen på vissa håll närma sig 30 grader.
– Temperaturerna ser ut att ligga veckan ut och även nästa vecka ser ut att bli varm och torr, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På tisdagen väntas dagstemperaturer på över 26 grader i delar av Västra Götaland, Dalarna, Gästrikland och östra Svealand. På sin hemsida varnar SMHI för ökad påfrestning på kroppen, inte minst för personer i riskgrupp.

– Vidare under veckan, onsdag-torsdag, blir området där vi når över 26 grader större och på flera håll kan vi vänta oss uppemot 30 grader, säger Niklas Einevik.

Värmen kommer i mitten av veckan att slå till mot stora delar av landets södra och mellersta delar. Göteborg, Jönköping, Stockholm, Gävle, Sundsvall, Falun och Karlstad är några av de städer som kommer att få höga temperaturer.

– De här 25-30 graderna ser ut att ligga åtminstone veckan ut och även nästa vecka ser ut att bli varm och torr, säger Niklas Einevik.

Med anledning av de höga temperaturerna flaggar SMHI också för stor risk för skogs- och gräsbränder i hela landet.

– Det är väldigt torrt i marken i södra halvan av landet och om någon startar en eld är risken för brand extremt stort. Längre norrut är risken inte fullt så stor men det är ändå hög risk för skogsbränder även där, säger Niklas Einevik.

FRÅN FÖRSTASIDAN