Straffskärpning för gruppvåldtäkt i Malmö

Straffskärpning för gruppvåldtäkt i Malmö

Fem tonåringar döms för grov våldtäkt mot en kvinna i Kungsparken i Malmö i oktober. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Straffet skärps för fem tonåringar som våldtog en kvinna i Kungsparken i Malmö förra hösten. Hovrätten anser att straffvärdet är sex års fängelse – ett år mer än vad tingsrätten tyckte.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Men på grund av de åtalades låga ålder döms bara en av dem till fängelse, medan övriga döms till sluten ungdomsvård.

Det var i slutet av oktober som en polispatrull var i parken sent på kvällen för att patrullera och då kunde avbryta det pågående brottet som pågick i ett buskage.

Fyra av ungdomarna har medgett att de har haft sex med kvinnan, men hävdat att det var frivilligt från hennes sida. Hovrätten anser att kvinnan är både trovärdig och tillförlitlig och att de fem agerat tillsammans och i samförstånd. Samtliga döms för grov våldtäkt.

"Det var fråga om fem gärningsmän som delvis samtidigt och annars i en följd utsatte målsäganden för olika typer av samlag. Visst våld förekom. Dessa omständigheter gör att straffvärdet överstiger minimistraffet för grov våldtäkt", säger hovrättspresident Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande.

En 15-årig pojke döms till ett års sluten ungdomsvård i nio månader och en 16-årig pojke till sluten ungdomsvård i ett år. Två 17-åringar döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader och en 18-åring döms till fängelse i fem år och tio månader.

Skadeståndet till kvinnan höjs till 366 800 kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN