Statsminister Kristersson grillas i KU

Statsminister Kristersson grillas i KU

Statsminister Ulf Kristersson (M) frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Stefan Jerrevång/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) förnekar att det var något annat än kompetens som avgjorde att hans nära vän fick jobbet som nationell säkerhetsrådgivare.
Och han backar inte från att S avvecklat kärnkraften när han grillas av KU.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I november i fjol utsågs Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare, en helt nyinrättad tjänst. Han har tidigare bland annat varit generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, ordförande i riksdagens försvarsutskott, ambassadör och chef för Försvarshögskolan. Men han är också en gammal vän till Ulf Kristersson.

Socialdemokraten Peter Hultqvist har inget att invända mot Landerholms kompetens, men vill ha utrett hur rekryteringen gått till. Det får inte finnas minsta misstanke om att det är något annat än meriter som har varit avgörande. Det skulle skada förtroendet för regeringskansliet, anser Hultqvist som anmält Kristersson till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Ingen hemlighet

Kristersson säger i KU att det inte är någon hemlighet att han och Landerholm kommer från samma stad och har följt varandra sedan tiden i ungdomsförbundet Muf.

– Det är väl känt att vi känner varandra sedan tidigare, säger Kristersson.

Han hävdar dock att relationen de senaste tio åren framför allt har varit professionell.

Efter utfrågningen säger Kristersson till TT att han inte förstår att det kan finnas misstankar om att det inte enbart varit kompetens som gjort att Landerholm fick jobbet.

– Nej, tvärtom. Det finns väldigt väl belagt hur han under mycket lång tid, av flera olika regeringar, har anförtrotts väldigt viktiga uppgifter inom just svensk säkerhets-, försvars- och utrikespolitik, säger Kristersson.

Att tjänsten inte annonserades ut hade flera orsaker, enligt Kristersson.

– I kombination med att vi har ett väldigt speciellt säkerhetspolitiskt läge – att det var bråttom –och det faktum att snarlika befattningar i statsförvaltningen också har rekryterats på ett snarlikt sätt, så tycker jag att det fanns goda skäl att göra så här, säger Kristersson.

Fel om kärnkraft?

Den andra frågan som Kristersson granskas för är ett kärnkraftsuttalande.

Den som har följt energidebatten de senaste åren har ofta hört statsministern och andra kärnkraftsförespråkare säga att Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt ned kärnkraft. Men nu har frågan hamnat i KU. Fredrik Olovsson (S) anser att historieskrivningen är fel och har anmält Ulf Kristersson.

I en debatt förra året om EU och klimatmål sade Kristersson att S "i total hållningslöshet lade ned svensk fungerande kärnkraft...".

– När man betraktar helheten tycker jag att det är otvetydigt att Socialdemokraterna över tid verkat för att avveckla kärnkraften, säger Kristersson i KU.

Affärsmässigt beslut

Olovsson anser att statsråds uttalande ska vara korrekta, och att det inte minst borde gälla landets statsminister. Han framhåller att kärnkraftbolagens beslut grundar sig på affärs- och säkerhetsmässiga skäl.

Kristersson invänder dock att kalkylen påverkats av politiska beslut, som till exempel höjd effektskatt och att S skapat osäkerhet om framtiden för kärnkraft.

FRÅN FÖRSTASIDAN