Snart försvinner genväg till vattenskoterintyg

Snart försvinner genväg till vattenskoterintyg

Snart blir det obligatoriskt för alla oavsett tidigare meriter att genomgå en utbildning för att få köra vattenskoter. Arkivbild.

Stina Stjernkvist/TT
Från och med den 1 maj måste alla som vill köra vattenskoter, oavsett tidigare meriter, genomgå en speciell utbildning för att få förarbevis.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den som har förarintyg för exempelvis fritidsbåt har hittills inte behövt ta ett separat förarintyg för vattenskoter. Men snart ändras de reglerna och för de med förkunskaper gäller det att skynda på – senast den 30 april ska Transportstyrelsen ha registrerat ansökan om förarbevis på gamla meriter.

"Nu går vi in på upploppet och det här är sluttampen för övergångsreglerna, så har man gamla meriter gäller det att passa på", säger Jonathan Stillman, handläggare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Sedan den 1 maj i fjol måste alla som kör vattenskoter ha ett förarbevis som ska kunna visas upp tillsammans med id-handling på sjön. Den som bryter mot detta kan dömas till dagsböter.

Lagstiftningen för vattenskotrar har skärpts i flera steg. Sommaren 2021 blev det möjligt att bötfälla förare som kör sin skoter på ett onödigt störande sätt.

FRÅN FÖRSTASIDAN