S öppnar för unga i fängelse

S öppnar för unga i fängelse

Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Claudio Bresciani/TT
Socialdemokraterna öppnar för att grovt kriminella ungdomar ska kunna hanteras av Kriminalvården.
– Innehållet är det centrala, inte vad det står på skylten, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Regeringen och SD vill inrätta särskilda ungdomsfängelser. Socialdemokraterna har tidigare inte talat i de termerna, till exempel var den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) tydlig med att han inte tyckte att 15-åringar ska sättas på Kumla.

Men efter den senaste tidens rymningar från Sis-hem vill S betona att partiet inte motsätter sig att unga grovt kriminella ska kunna tas om hand av Kriminalvården.

– Det viktiga är inte om det står Statens institutionsstyrelse eller Kriminalvården på verksamheten. Utan det viktiga är hur man sköter uppdraget, säger Ardalan Shekarabi.

– För vår del är innehållet och kvalitén det viktiga. Hur verksamheten och bemanningen ser ut och vilken utbildningsnivå personalen har.

Han anser att de Sis-hem som kommer att säkerhetsklassas på den högsta nivån "i princip" är det som regeringen efterfrågar när den talar om att inrätta ungdomsfängelser.

– Risken är att regeringen är så fokuserade på Tidöavtalet och de olika förslag som är inbyggda där att man tappar perspektivet på att här och nu utveckla verksamheten.

FRÅN FÖRSTASIDAN