Stormen Otto drar in över Sverige – Öresundsbron stänger: ”Orkanbyar”

Stomen Otto.

Foto: TT
Stormen Otto drar in över Sverige.
Den kraftiga vinden gör bland annat att Öresundsbron stänger och tågtrafik och färjor ställs in.
– Till havs kan det bli orkanstyrka i byarna, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Omskakande räddningsinsatsen – möter jättevåg
0:34

Efter reklamen: Omskakande räddningsinsatsen – möter jättevåg

(0:34)

Slå på ljud

Öresundsbron varslade redan tidigare under fredagen om att det kunde bli aktuellt med en stängning. Bron stängs nu i båda riktningarna från klockan 19. Den väntas öppna under natten till lördag, beroende på väderutvecklingen.

"Vi stänger förbindelsen av säkerhetsskäl och öppnar så fort vinden har avtagit tillräckligt", skriver Öresundsbron i ett pressmeddelande.

Trafikverket har också beslutat att ställa in en rad tågsträckor på fredagskvällen och natten mot lördagen. Bland annat har man stoppat trafiken mellan Malmö och Göteborg.

"Vi stänger förbindelsen av säkerhetsskäl och öppnar så fort vinden har avtagit tillräckligt", skriver Öresundsbron.

Foto: Johan Nilsson/TT

”Väldigt starka vindar”

Stoppen gäller i olika grader från klockan 16 på fredagen och fram till 12 på lördagen.

– Det förväntas komma väldigt starka vindar i de här områdena och vissa av banorna är inte trädsäkrade, vilket gör att det finns risk att det faller träd över spår eller kontaktledningar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör, på Trafikverket, till TT.

– Och vi vill inte riskera att något tåg hamnar på spåret och blir strömlöst i stormen, eftersom det kan vara svårt att få passagerarna evakuerade

För Västkustbanan gäller stoppet från klockan 18 på fredagen. SJ uppger för Aftonbladet att ingen ersättningstrafik kommer att sättas in. Motsvarande besked kommer från Öresundstågen.

Orkanbyar till havs

SMHI har utfärdat en orange varning för stormvindar som gäller i västra Skåne, sydvästra Kronoberg, västra Halland och sydvästra Bohuslän.

Från Trelleborg och norrut upp förbi Göteborg väntas stormbyar på mellan 27 och 31 meter per sekund utmed kusten, och lokalt kan det bli ännu blåsigare. Gränsen för orkan går vid 33 meter per sekund.

– I våra mer utsatta kuststationer, som Hallands Väderö, kan det säkert bli en del orkanbyar, men generellt sett blir det runt 30 meter per sekund, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Simon Palmer, kommunikationschef vid färjerederiet Stena Line, säger att vissa avgångar har ställts in till till följd av stormen. Hittills har inga avgångar på rutterna Göteborg–Kiel och Trelleborg–Rostock påverkats. Däremot är rutter mellan Sverige och Danmark och Sverige och Polen inställda.

– Människor påverkas. Deras biljetter kommer att kunna användas vid nästa möjliga avgång, säger han och tillägger att läget borde återgå till det normala senare under fredagskvällen.

Redan innan Otto nådde Sverige har stormen ställt till med stora problem. Även färjor i Danmark och södra Norge har ställts in. I Skottland och nordöstra England orsakade Otto större strömavbrott.

Varning för skador

Stormen kan medföra mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd. SMHI varnar för att det kan uppstå skador på byggnader och på skogar.

Varningarna för land gäller från klockan åtta på fredagskvällen till klockan fyra på lördagsmorgonen, samt lite längre för Gotland. Lördagen väntas dock inte bli vindstilla.

– Vi fortsätter ha nordvästvind som förmodligen kommer att vara ganska byig under lördagen också. Men om det blåser upp mot 30 meter per sekund under natten så handlar det kanske om 15 under lördagen, säger Therese Fogman på SMHI.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN