Ny granskning: Så drabbas barn av sprängdåden

Ny granskning: Så drabbas barn av sprängdåden

Stor förödelse efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm 2020.

Tomas Oneborg/SvD/TT
Barn drabbades i mer än hälften av de sprängdåd som sedan 2020 hamnat i svenska domstolar. Flera av dem har riskerat att dö, visar Ekots granskning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Antalet sprängningar i Sverige har ökat dramatiskt det senaste året. Och trots att det ofta rör sig om uppgörelser mellan kriminella så har ett antal av offren för våldet varit barn, då dåden ofta sker i eller utanför flerfamiljshus.

När Ekot granskade domar och förundersökningar i de 26 sprängningar som hittills har avgjorts i domstol sedan 2020 visade det sig att barn direkt berörts i mer än hälften av explosionerna. Flera barn har skadats eller riskerat att dö.

I Ekots kartläggning finns flera exempel på hur barn drabbats i samband med explosionerna. Bland annat ett fall där en handgranat studsade på en soffa i vardagsrummet hos en barnfamilj i Stockholm. I samma rum låg två barn och sov på en madrass tillsammans med sin barnvakt. Barnvakten fick svåra skador i ena foten.

– Det är två små barn och de hade mycket väl kunna stryka med allihopa. Så som av ett mirakel så drabbades inga av barnen fysiskt. Annat än att de fick skador på trumhinnorna, tror jag, säger Johan Hedberg som var målsägandebiträde för familjen till Ekot.

I det fallet dömdes gärningsmännen mot sitt nekande och åklagaren tror att de var ute efter någon som bodde i samma hus men att de tog fel på lägenhet när handgranaten kastades.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om andelen barn jämfört med andelen vuxna som drabbas i sprängdåd.

FRÅN FÖRSTASIDAN