Midsommar med både sol och regn

Midsommar med både sol och regn

På flera håll, främst i södra halvan av landet, blir det en solig midsommar. Arkivbild.

Hasse Holmberg/Scanpix/TT
Årets midsommarväder blir ostadigt, men med en hel del solglimtar främst i söder. I norr ligger molntäcket tjockare och skurarna blir fler.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Midsommardygnet inleds kort och gott med sol i söder och regn i norr, ett tillstånd som kommer att hålla i sig under fredagsfirandet. Det regnområde som rört sig norrut över landet de senaste dagarna drar in över Norrbotten under torsdagseftermiddagen och stannar där under ett dygn.

– Från de nordligaste delarna av Västerbottens län till de sydligaste delarna av Norrbottens län förväntar vi oss uppemot 70 millimeter regn under de timmarna. Sen kan regn i försvagad form dröja sig kvar till lördag eftermiddag, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

"Kan bli översvämningar"

SMHI har utfärdat flera varningar, både gula och orangea, för både regn och höga vattenflöden i norr under kommande helg.

– Det har i huvudsak att göra med snösmältningen, men späs ju på nu av det kraftiga regnet. Det kan eventuellt bli översvämningar på vissa håll, generellt vid sänkor, viadukter och källare där det är lättare för vatten att samlas.

Runt 20 grader

Temperaturmässigt kommer hela landet ligga runt 20 grader under midsommarhelgen. I Stockholms län kan termometern krypa upp till 27 grader och i fjällkedjan sjunker den till närmare 15 grader.

Även under de kommande dagarna väntas omväxlande väder.

– Om vi summerar hela dagarna är det mest uppehåll och soligt och på eftermiddagarna och kvällarna kan det komma en del skurar, säger Erik Höjgård-Olsen.

Och några stekheta soldagar kan vi inte räkna med den kommande tiden. Värme – ja, men i kombination med mer moln och regn.

– Det är en ny, ostadig vecka vi har att vänta framför allt i början och slutet. Vi får se, kanske blir det lite mer av solen under onsdag och torsdag, säger Erik Höjgård-Olsen.

FRÅN FÖRSTASIDAN