Macchiarini: "Fruktansvärd anklagelse"

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Paolo Macchiarini är besviken över domen.
Hovrättens slutsats att han varit likgiltig inför riskerna han utsatte patienterna för är oförståelig, enligt Paolo Macchiarini själv:
– Uppsåt att skada är den mest fruktansvärda anklagelsen man kan rikta mot en läkare, säger han.
Domen kommer att överklagas.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fängelsedomen mot Paolo Macchiarini kommer att överklagas, enligt hans advokat Björn Hurtig. Macchiarini själv är bland annat besviken över domstolens slutsats att han var likgiltig inför riskerna ingreppen innebar för de tre patienter som opererades i Sverige.

Inte minst borde det faktum att patienterna efter operationen var tacksamma motsäga det som åklagaren påstår, anser Macchiarini.

– Ni vet förmodligen att alla patienterna officiellt sagt att de var tacksamma för chansen till operation, säger han vid en pressträff.

– Jag har svårt att tänka mig att någon, som utsatts för det som åklagaren hävdar, samtidigt skulle vara tacksam mot kirurgen.

"Ska överklagas"

Det finns flera delar i fängelsedomen mot Paolo Macchiarini som kan bli föremål för en överklagan, anser hans advokat Björn Hurtig.

Bland annat är fängelsestraffet alldeles för hårt, anser Hurtig.

– Av förklarliga skäl har vi inte annat än ytligt kunnat gå igenom och analysera domen, vi har inte påbörjat något överklagande än, säger han.

Annons

– Vi kommer att fördjupa oss i det här, men var säkra på att den här domen ska överklagas.

"Som i ett fängelse"

Paolo Macchiarini svarar ingående och länge på frågorna, både om ingreppen i sig och det rättsliga efterspelet.

Han hävdar fortsatt att ingreppet var det enda alternativet för de tre patienterna och poängterar att en av dem levde i fem år efter operationen. Han känner sig också orättvist behandlad som utländsk läkare i Sverige.

– Jag lever redan i ett litet fängelse efter det här, jag förlorade mitt jobb, jag förlorade mitt rykte. Mina barn frågade om jag verkligen var en mördare, säger Paolo Macchiarini.

Annons