TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Lokförarbristen bidrog till lägre punktlighet

15 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Cirka 90 procent av persontågen nådde sin slutstation i tid i april. Arkivbild.
Drygt 90 procent av de svenska persontågen kom fram i tid i april, enligt Trafikverket.
Det är en av de lägsta siffrorna för en aprilmånad under de senaste tio åren.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trafikverkets preliminära siffror för april visar att drygt 72 900 av drygt 80 700 persontåg nådde sin slutstation i tid. Det motsvarar en punktlighet på cirka 90 procent.

Sett till punktlighet var april månad något bättre än mars. Samtidigt var punktligheten i april 2023 lägre än samtliga aprilmånader under de senaste tio åren – med undantaget 2022.

Enligt Trafikverket ställde bland annat lokförarbristen och den vilda strejken i Stockholms pendeltågstrafik till det för punktligheten. Även månadens många helgdagar samt tjäle som gick ur marken nämns som orsaker.

"Att vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt få ordning på trafiken är så klart en klen tröst när det egna tåget inte är i tid eller ändå värre – inte går alls. Men inget har nu högre prioritet för mig och mina kollegor än att skapa en bättre framförhållning och en högre tillförlitlighet för just nu har vi lite för många jobbiga stopp på olika fronter", säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik vid Trafikverket, på myndighetens hemsida.

Annons