Kungliga smycken avslöjar tidig handel

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Bild A visar smyckena som hittades av arkeologer 1925. Bild B visar dem i upputsat skick och bild C visar ett av armbanden (varianten till vänster är en återskapad reproduktion av originalet till höger).
I tusentals år överlevde armbanden plundrare och tidens tand. Nu har smyckena som tillhörde den egyptiska drottningen Hetepheres också avslöjat handelshemligheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hetepheres grav hittades 1925 i Giza. Det som stack ut med fynden var bland annat den stora mängden silverföremål, med tanke på att graven är från år 2 600 före vår tideräkning.

Egypten har nämligen inga egna silvergruvor, så varifrån silvret till smyckena i fråga kom har varit något av ett mysterium – fram till nu.

Genom att undersöka smyckenas sammansättning, bland annat med hjälp av olika röntgenmetoder och elektronmikroskop, har forskarna kunnat slå fast att de innehåller silver med spår av guld, koppar och bly.

Blyisotopnivåerna är desamma som hittas på den grekiska ögruppen Kykladerna, vilket tyder på att det handlades mellan Egypten och Grekland på den här tiden, skriver forskarna bakom studien, som publicerats i Journal of Archaeological Science.

Fynden tyder också på att Egypten vid den här tiden, då pyramiderna byggdes, därmed hade avancerade handelssystem.

Hetepheres I var mor till den kände Cheops, som regerade omkring 2589–2566 före Kristus.

Annons