Kritik mot hur obotligt cancersjuk hanterades

Kritik mot hur obotligt cancersjuk hanterades

Nya Karolinska universitetssjukhuset får kritik för hur en obotligt sjuk cancerpatient bollades runt. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I augusti 2019 fick en 32-årig man diagnosen obotlig cancer. Månaden därpå dog han. Under den korta tiden åkte han in och ut på sjukhus och fick träffa 23 olika läkare, rapporterar Mitti.

Förutom att vara på olika avdelningar på Nya Karolinska universitetssjukhuset (NKS), fick patienten sjukvård i hemmet, blev inlagd på ett annat sjukhus och sökte akut vård 20 gånger.

Vid beskedet att cancern i lever och gallgång var obotlig fick han inget stöd, enligt föräldrarna, och behandlingen avslutades hastigt.

Han togs "ifrån allt hopp och ville inte ha någon som helst kontakt med läkarna utan bara dö så snabbt som möjligt. Vi föräldrar uppfattar detta som en mental avrättning" står det i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)

NKS får kritik av Ivo för att inte ha tillgodosett patientens behov av trygghet och kontinuitet. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter skulle en legitimerad läkare ha utsetts som fast vårdkontakt, påpekar Ivo som också slår ned på att läkaranteckningar i journalen saknades för två vårdtillfällen.

FRÅN FÖRSTASIDAN