"Koranbrännaren är välkommen till moskén"

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Mahmoud Khalifi, imam och direktör för Stockholms moské, hade uppmanat sina medlemmar att inte besöka moskén vid tidpunkten när koranbränningen ägde rum.Caisa Rasmussen/TT
Stockholms moské var besviken över att ansökan om att bränna Koranen beviljades, men är nöjda med hur arrangemanget fortlöpte.
– Koranbrännaren är välkommen att komma till moskén och lära sig mer om vad vi gör i samhället, säger moskéns direktör Mahmoud Khalfi.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Moskén vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm fick vetskap om ansökan i torsdags förra veckan och träffade polisen i måndags för att diskutera hur man kunde göra arrangemanget så säkert som möjligt.

– Vi är jätte-, jättebesvikna och överraskade över polisens beslut och att de får bränna Koranen så nära moskén, säger Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid moskén.

Han tycker dessutom att tidpunkten är olämplig. Nu pågår firandet av den muslimska högtiden eid al-adha och det innebär att moskeń arrangerar bönestunder vid flera tillfällen under dygnet.

Koranbrännare välkomna

Mahmoud Khalfi berättar att moskén därför gick ut med uppmaningar till sina medlemmar om att de skulle hålla sig borta från moskén och inte komma till bönestunderna som hölls vid tidpunkten då bränningen pågick.

– Vi stängde våra tre dörrar och släppte ut folk på andra sidan. Vi ville inte ge brännaren uppmärksamhet.

Och enligt Khalfi var detta en lyckad strategi.

Annons

– Det var bara två, tre muslimer där. De flesta som var på plats vid bränningen var journalister, medier och andra icke-muslimer, säger Khalfi som befann sin inne i moskén under bränningen.

Han kallar koranbränningen för absurd, skadlig och meningslös. Men han välkomnar koranbrännaren till moskén.

– Han är välkommen för att lyssna på oss och vad vi gör i samhället. Vi sprider bara kärlek, samhörighet och respekt. Vi har cirka 8 000 besökare varje år och många vet eller förstår inte vad vi gör.

Besvikna besökare

14-åriga Maria Sara Bouabid var en av dem som besökte moskén före koranbränningen.

– Det är jättehemskt. Jag förstår att det handlar om yttrandefrihet men när det kommer till att man ska bränna vår heliga bok under vår heliga dag så känns det som att man försöker trigga aggression. Det som är synd är att några nappar, säger hon.

– Det känns jobbigt att man ska göra det under vår heliga dag. Meningen är att det ska vara glädje. Inte att vi ska brista ut i sorg.

Annons

Utanför moskén stod även besökaren Abdel-Qader. Han tycker att koranbränningen är onödig och att den visar på ett omoget beteende. Speciellt eftersom den görs under firandet av eid al-adha.

– Det är utanför en moské på vår största högtid. Det är klart och tydligt gjort för att provocera oss, men jag tror vi har lärt oss mycket från de andra koranbränningarna. Jag hoppas att det inte eskalerar, säger han.

Annons