"Känslosam vecka för Toves familj"

"Känslosam vecka för Toves familj"

När Tove hittats död inrättades en spontan minnesplats på Stortorget i Vetlanda. Arkivbild.

Mikael Fritzon/TT
I onsdags begravdes 21-åriga Tove, fem månader efter sitt försvinnande. Två dagar efteråt åtalas två unga kvinnor för att ha mördat henne och försökt bränna kroppen.
– Det har varit en känslosam vecka för familjen, konstaterar målsägandebiträdet Uno Karlsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fem månader efter 21-åriga Toves försvinnande efter en utekväll i Vetlanda tog familjen avsked av henne vid en begravning i Myresjö utanför Vetlanda.

Vid ceremonin skickades också rislyktor upp mot himlen, vilket lokala medier rapporterade om.

På fredagen åtalades två kvinnor, 18 och 20 år gamla, för mord och gravfridsbrott. Enligt åklagare Adam Rullman har de strypt Tove till döds och sedan försökt bränna hennes kropp.

Ändå en lättnad

– Att polisutredningen nu är avslutad och vi går mot en rättslig prövning utgör i sig en lättnad för familjen. Det har varit en tung press på dem under tiden utredningen har pågått, naturligtvis, säger advokat Uno Karlsson, som är målsägandebiträde för Toves familj.

Såväl 18-åringen som 20-åringen erkänner gravfridsbrott, men förnekar mord. 18-åringen hävdar att hon var påverkad av alkohol och sov när Tove dog. 20-åringen erkänner att handgemäng uppstått, men säger att det inte fanns något uppsåt att Tove skulle dö, och att det hela var en olycka.

Uno Karlsson avvisar dock att Toves död kan ha varit en olyckshändelse.

– Det är ett mord. Jag delar den uppfattning som åklagaren har presenterat i åtalet, säger han.

"Begick tillsammans"

Advokat Andreas Hannah är målsägandebiträde för Toves pojkvän. Han anser att det är uppenbart att de två åtalade begått brotten tillsammans.

– Det finns starkt stöd för detta i utredningen, säger Andreas Hannah.

Han framhåller också veckan varit känslomässigt jobbig för pojkvännen.

– Att förlora en livspartner, som man bor tillsammans med... Att bli av med den personen är givetvis oerhört tungt, säger Andreas Hannah.

FRÅN FÖRSTASIDAN