Åtta åtalas för dubbla sprängdåd i Stockholm

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Explosionen den 17 januari ledde till omfattande fasadskador, men ingen person skadades. Arkivbild.Anders Wiklund/TT
Två januarinätter i rad detonerade kraftiga sprängladdningar i Stockholm.
Nu åtalas åtta personer för inblandning i händelserna, som tros vara en del av en gängkonflikt med kopplingar till narkotikamarknaden i Sundsvall.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den första explosionen inträffade natten mot den 17 januari vid entrén till en restaurang på Södermalm i Stockholm. Ingen person skadades i explosionen men den ledde till stora skador på fasaden och skador på fönster på närbelägna hus och bilar.

Tidigt morgonen efter smällde det på nytt, då i en port till ett hus med flera företag i Kista i nordvästra Stockholm. Porten förstördes, glasrutor krossades och minst ett ytterligare våningsplan skadades. Inte heller denna gång kom någon människa till skada.

– Sprängladdningen har hörts i hela Kista, sade polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Kopplas samman

Enligt utredningen hör de båda explosionerna ihop, och på onsdagen åtalades åtta personer mellan 16 och 42 år för inblandning.

En av dem, en 24-årig man, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse, misstänkt för att ha utfört dådet på Södermalm. Fyra andra, däribland en 16-åring och en 17-åring, åtalas för inblandning i sprängningen i Kista dagen efter.

Annons

Alla fem åtalas även för att ha hanterat de aktuella sprängladdningarna.

Utöver det åtalas en person för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och två andra för medhjälp till samma brott.

Kriminella gäng

– Sprängningarna bottnar enligt vår uppfattning i en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Stockholmsområdet, säger åklagare Carl Mellberg.

Konflikten som pågått åtminstone sedan slutet av förra året har lett till en rad grova våldsbrott i Stockholm under året.

På den ena sidan finns enligt misstankarna det så kallade Dalennätverket i södra Stockholm, på den andra det kriminella nätverket Foxtrot som uppges ledas av den efterlyste man som blivit känd som den "kurdiska räven".

– Konflikten rör så vitt jag förstått bland annat narkotikamarknaden i Sundsvall, säger Mellberg.

En ledande man inom Dalennätverket kan på olika sätt knytas till måltavlorna för de två sprängningarna. Åklagaren framhåller dock att de som driver restaurangen inte på något sätt kan knytas till konflikten.

Annons

Företrädare för restaurangen skrev själva i ett inlägg på sociala medier att de var i chock efter händelsen och att det inte förekommit någon hotbild mot dem tidigare.

Annons