500 år av högvakt firades med parad i Stockholm

24 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Paraden utgick från Medborgarplatsen i riktning mot slottet.
För 500 år sedan marscherade den nyblivne kungen Gustav Vasa in i Stockholm med sitt livgarde. Sedan dess har regenterna och slotten varit under högvaktens beskydd – och det firades med en jubileumsparad på midsommardagen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Paraden utgick från Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm och följde sedan samma väg mot slottet som Gustav Vasa efter det att han hade utsetts till kung i Strängnäs 1523.

Ansvaret för högvakten, som nuförtiden delas på samtliga förband inom Försvarsmakten, låg under midsommardagen hos det jubilerande Livgardet, uppger Försvarsmakten.

Vaktparaden avgick klockan 12.50 med riktning mot slottet. Dessförinnan, klockan 11.30, avgick ett festtåg som iscensatte Gustav Vasas ursprungliga intåg – med omkring 250 personer i tidsenliga kläder – från samma plats.

"När vi firade 450 år genomfördes också ett stort jubileum och det var enorma skriverier i tidningarna. Det var bara månader innan vår nuvarande kung fick kliva upp och axla rollen som Sveriges monark", sade överstelöjtnant Richard Beck-Friis i ett skriftligt uttalande inför paraden.

Marinens musikkår stod för musiken.

Annons