21 skott avlossades i Farsta centrum

21 skott avlossades i Farsta centrum

Fyra personer sköts i Farsta i södra Stockholm på lördagen.

Anders Wiklund/TT
Polisen har hittat 21 tomhylsor i Farsta centrum efter lördagens skjutning där en 15-årig pojke dödades och tre personer skadades, uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i SVT:s Agenda.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fyra personer sköts – av dem dog en 15-årig pojke – tidigt på lördagskvällen vid tunnelbanestationen i Farsta centrum. En man, en kvinna och ytterligare en pojke i 15-årsåldern har vårdats på sjukhus med allvarliga skador. Enligt polisen sköts personerna med ett "militärt automatvapen".

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har under söndagen besökt Farsta centrum. I SVT:s Agenda jämför han skjutningen med terrorism.

– Polisen har hittat 21 tomhylsor, det är alltså 21 skott som har gått av. Det skulle potentiellt ha kunnat gå ännu värre. Jag har talat om det här som inhemsk terrorism, säger Strömmer.

Två män i 20-årsåldern greps i Järna efter en biljakt på E4. Senare på lördagskvällen anhölls de, misstänkta för mord och mordförsök. I bilen hittade polisen ett vapen, som bedöms som "intressant" för utredningen.

– Vi är tämligen säkra på att rätt personer är frihetsberövade, säger polismästare Max Åkerwall på en pressträff på söndagen.

"Fem snabba skott"

Ekot i Sveriges Radio har pratat med kvinnan som blev skjuten i Farsta när hon var på väg hem från tunnelbanan.

– När jag låste upp cykeln så gick det av omkring fem snabba skott, högljutt. Brutalt. Och mitt i det där så kände jag: Oj, jag är skjuten i knäet. Och jag bara släpper cykeln och allting.

– Nästa tanke är: jag kan inte vara här, jag måste flytta mig till säkerhet. Jag börjar springa, och och benet håller, jag springer tjugo meter runt knuten och genom en passage, så att jag har skydd av en byggnad. Där lägger jag mig på marken och blöder, säger kvinnan till Ekot.

Har förhörts

Under lördagskvällen och natten genomförde polisen flera husrannsakningar och de har tagit in flera personer till förhör. Kriminaltekniker har varit på platsen och genomfört en brottsplatsundersökning på de tre platser där man hittade de skottskadade personerna. Polisen har även genomfört brottsplatsundersökning i männens flyktbil.

– Kriminalteknikerna har gjort ett stort antal spårsäkringar och beslag. Men exakt vad är ingenting vi redovisar, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

På söndagsmorgonen meddelade polisen att de två anhållna männen förhörts, men kan inte säga hur männen ställer sig till misstankarna.

– Det kan vi inte offentliggöra med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Ola Österling.

Videomaterial analyseras

De två anhållna männen är kända av polisen sedan tidigare. Vilken eventuell koppling de har till brottsoffren är för närvarande oklart.

TT: Var offren måltavlorna?

– Det är jätteviktigt för oss att få svar på, men våra arbetshypoteser kan vi inte offentliggöra med hänvisning till förundersökningssekretess.

På söndagen kommer polisen fortsätta arbetet med att gå igenom filmer från övervakningskameror och räknar med att få svar på de spår som skickats på analys.

– Vi ska förhöra ett flertal vittnen och gärningsmännen. Vi hoppas också kunna hålla fördjupade förhör med en eller flera målsäganden. Det är ett omfattande arbete som kommer fortsätta under hela dagen, säger Ola Österling.

FRÅN FÖRSTASIDAN