Hon har ovanligt syndrom som ökar cancerrisken – opererade bort organ

Laura Palmer-Hukins och till höger syns hon med sina döttrar Minnie och Etta.

FOTO: Facebook
Tvåbarnsmamman Laura Palmer-Hukins, 36, opererade bort livmodern och äggstockarna efter att läkarna upptäckt ett ovanligt syndrom som gör att hon lättare utvecklar cancer.
– Jag var livrädd att detta privilegium skulle ryckas ifrån mig och lämna två små flickor utan en mamma, säger hon om beslutet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Grishjärta inopererat i människa
0:34

Efter reklamen: Grishjärta inopererat i människa

(0:34)

Slå på ljud

Tvåbarnsmamman Laura Palmer-Hukins, 36, förlorade sin pappa Terry bara dagar före jul 2018. Några månader senare fick hon reda på att hon har samma syndrom som hennes pappa hade som gör att hon har större risk än genomsnittet att utveckla cancer, bland annat i livmodern och i äggstockarna.

Risken för att drabbas av tarmcancer ökar med hela 80 procent om man lider av syndromet och det var just tarmcancer som Lauras pappa dog av. Syndromet heter Lynchs syndrom och är relativt ovanligt. De flesta som har det får dock inte reda på det förrän de får sin cancerdiagnos.

Mamman om beslutet: ”Livrädd”

Men Laura fick reda på att hon hade syndromet i tid och bestämde sig då för att agera direkt – för att försäkra sig om att hon skulle få se sina två döttrar Minnie, 6, and Etta, 4, växa upp.

Laura med sina två döttrar Minnie och Etta.

Laura valde att operera bort sina friska organ för att försäkra sig om att hon skulle få se sina två döttrar växa upp.

FOTO: Facebook

– När jag såg mina döttrar leka tillsammans kände jag en klump i halsen. De var min stolthet och glädje och jag älskade varje ögonblick av att se dem växa upp. Men jag var livrädd att detta privilegium skulle ryckas ifrån mig och lämna två små flickor utan en mamma, säger hon.

Laura bestämde sig då för att bara 32 år gammal kontakta sjukvården om att operera ut sin livmoder, sina äggstockar och sina äggledare – trots att hon var helt frisk. Sjukvårdspersonalen tyckte egentligen att hon var för ung men efter två års väntetid fick Laura genomföra operationen.

– Jag har fått mina barn, jag måste vara vid liv för dem, berättar Laura att hon sa till läkarna.

Uppmaningen till andra: Kolla upp

Operationen fick Laura att gå igenom klimakteriet i förtid vilket inte var lätt. Men hon ångrar inte operationen för en sekund och uppmanar nu andra att kolla upp om de har syndromet om de vet att de har det i släkten.

Laura löper fortfarande ökad risk att få tarmcancer men känner att hon i alla fall har gjort vad hon har kunnat.

– Jag gör allt jag kan för att minska riskerna och operationen har lyft en vikt från mina axlar, säger hon.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN