extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Här finns bästa solchanserna i Sverige under midsommarafton

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/daniel-byline-2.jpg?imageId=8773938&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Daniel Sörensen
Här finns bästa solchanserna i Sverige under midsommarafton.
Sommarens stora höjdpunkt är strax här: Midsommarafton 2023.
Det alla undrar är om solen kommer titta fram eller om det är livsviktigt att packa med sig paraplyet på utflykten?
Här kommer svaret från SMHI.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Meteorologen kollapsar under direktsändning
Meteorologen kollapsar under direktsändning

Tjihoo! Midsommarafton 2023 står för dörren och man kan redan känna smaken av matjessill, färskpotatis, akvavit och jordgubbstårta. Lekarna ska förberedas, barnen ska hållas vid gott humör och bordet ska dukas fram och sedan av.

Det finns egentligen bara en sak som kan förstöra sommarens stora högtid: Regn och rusk.

SMHI har nu publicerat en sista prognos inför midsommarafton. Där finns svaret på frågan om, och i sådana fall var, det kommer regna någonstans i landet.

Norrland

Tyvärr ostadigt väder i Västerbottens och Norrbottens län. Ett regnområde som rör sig långsamt norrut kommer in under midsommarafton. Bästa solchanserna finns i Södra Norrland, Gävleborg, Västernorrland och Jämtland.

Det kan i bästa fall bli närmare 30 grader.

Inåt landet, mot fjällen, blir det mer molnigt och det kan komma någon regnskur.

Kvinna plockar midsommarblommor på en äng i Dalarna.
Kvinna plockar midsommarblommor på en äng i Dalarna.

Svealand

Söder om Mälaren och i Örebro län väntas det bli täta moln och risk för skurar på eftermiddagen. Norr om Mälaren, västra Svealand, Värmland och i Dalarna blir det soligt.

Annons

23-25 grader att vänta. Eventuellt någon skur på eftermiddagen i hela Svealand.

Götaland

I Götaland väntas en hel del moln. Men uppehåll och väldigt liten risk för regn. Något blötare i södra Skåne – mest sol finns i Bohuslän och Dalsland. Temperaturer runt 22-25 grader.

Stångresning i solen.
Stångresning i solen.

SMHI-meteorologens kommentar på sajten

På midsommarafton får stora delar av landet sol varvat med stackmoln som i främst Svealand kan ge ifrån sig någon skur. I ett stråk från norra Lapplandsfjällen ner mot Skelleftebukten hänger regnet envist kvar och kan på sina håll ge större regnmängder. Över sydligaste Skåne och Blekinge skulle något regn kunna leta sig upp söderifrån, eller så blir det bara en del tätare moln.

Allmänt väntas en dagstemperatur på 20-25 grader, men lägre i fjällen och i det nordliga regnstråket. För de kvälls- och nattpigga firarna sjunker temperaturen till runt 15 grader i söder och mellan 10 och 15 grader i norr”.

FOTO: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT, Ulf Palm/TT, Beatrice Lundborg/DN/TT

Annons