cancer

Gunilla bar på otäcka genen – opererade sig för att förebygga cancer

Livmoderhalscancer prover och Gunilla Pettersson.

FOTO: SVT/TT
Gunilla Pettersson och hennes dotter bär på en ärftlig gen som kan orsaka cancer i livmoder och bröst.
De fick beskedet efter att ha testet sig på sjukhuset.
Nu har Gunilla opererat sig för att komma undan den otäcka sjukdomen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Josy födde sin son helt själv i havet
0:32

Efter reklamen: Josy födde sin son helt själv i havet

(0:32)

Slå på ljud

Det var när Gunilla Petterssons syster insjuknade i äggstockscancer som Gunilla bestämde sig för att undersöka saken. Hon jobbar själv inom cancervården i Jönköping och var väl medveten om det test som visar om en person bär på den ärftliga cancergenen.

Gunilla vände sig till den onkogenetiska mottagningen på länssjukhuset Ryhov.

– Jag la på luren när jag hade fått en tid till onkogenetiska och direkt ringde jag till min dotter och sa ”fan vi har det”, berättar Gunilla för SVT.

Efter ett tag fick de beskedet. Som väntat bar hon och hennes dotter på den muterade genen som ger en ökad risk för cancer i äggstockarna och brösten, rapporterar SVT.

– Tyvärr så blev ju min syster sjuk. Men jag och min dotter har fått en gåva att få ta reda på det här och kunna vidta åtgärder, säger Gunilla.

”Jag har fått en gåva”

Gunilla som till vardags arbetar med cancerpatienter tycker att det är en självklarhet att kolla upp riskerna om möjligheten ges.

– Andra kanske tänker annorlunda. Men jag skulle rekommendera att ta reda på riskerna om någon anhörig har blivit sjuk, för du kan få hjälp och stöd innan du själv hinner bli sjuk, säger hon.

Gunilla Pettersson intervjuas i SVT.

Gunilla Pettersson jobbar själv inom cancervården och skulle rekommendera alla att ta reda på riskerna när någon i släkten drabbas.

FOTO: SVT

Efter beskedet från sjukhuset bestämde sig Gunilla för att operera bort sina bröst och sina två äggstockar.

– Jag vill inte leva med den här risken. Jag har fått en gåva att ta reda på att det här finns i våra gener och kan vidta åtgärder, förklarar hon som är mer tacksam än ledsen över beskedet.

Hennes dotter har inte opererat sig, men kommer att behöva gå på täta kontroller.

Mammografi.

För att följa upp görs bland annat cellprover i livmodern och mammografi där brösten röntgas.

FOTO: Christine Olsson/TT

Tillgängligheten skiljer sig

Tillgängligheten på undersökningarna som avslöjar den otäcka cancergenen är dock ojämnt fördelad i Sverige. Gunilla som bor i Jönköping fick tid direkt – i Jönköping finns inga väntetider – medan hennes son som bor i Örebro inte fått någon tid än. Han väntar fortfarande.

På vissa ställen måste man vänta år. Gunilla får frågan om vad hon anser om att det skiljer sig så pass mycket, vilket hon inte tycker är bra.

– Det ska ju inte skilja sig i Sverige, svarar hon.

FOTO: SVT/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN