greta thunberg

Greta Thunbergs sällsynta galabesök med sällskap – spontana hyllningen

Greta Thunberg och Tristan Lundberg på Svenska Hjältar-galan och Greta när hon applåderar årets medmänniska.

FOTO: Karin Törnblom TT/ TV4
Greta Thunberg gjorde ett sällsynt besök på Svenska Hjältar-galan, tillsammans med klimataktivisten Tristan Lundberg.
Thunberg virkade medan hon följde galan men la ifrån sig virkningen när Nicolas Lunabba hyllades som årets medmänniska och nämnde klimatkampen.
– Bra, ropade Greta och stämde in i publikens applåder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten
0:29

Efter reklamen: Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten

(0:29)

Slå på ljud

Greta Thunberg, 19, besökte Svenska Hjältar-galan som sändes i TV4 på fredagen tillsammans med vännen Tristan Lundberg. Det är inte ofta Greta Thunberg dyker upp på offentliga evenemang – men för Svenska Hjältar-galan där svenska vardagshjältar hyllades gjorde hon ett undantag.

Samtidigt som Greta följde galan från ett bord på Cirkus i Stockholm satt hon och virkade en mössa. Hon la ifrån sig virkningen flera gånger under kvällen för att applådera pristagarna. Särskilt engagerad blev hon av Nicolas Lunabba som vann priset årets medmänniska för sitt arbete med organisationen Helamalmö. De jobbar för att skapa bättre förhållanden för barn och unga i utsatta områden och när han fick frågan av programledaren Kristin Kaspersen vad som driver honom sa han:

– Dels så är det att vi lever i ett allt mer rått samhälle. Rasismen har blivit mainstream, klimatförnekare sitter på makten, klyftorna ökar, fattigdomen är utbredd, barnen mördas. Om inte det är en drivkraft, I don’t know? Där har vi liksom ilskan, svarade Nicolas Lunabba på scenen.

Greta Thunberg syns sitta och virka samtidigt som hon följer prisutdelningen på scenen.

Greta Thunberg syns sitta och virka samtidigt som hon följer prisutdelningen på scenen.

FOTO: TV4
När Greta applåderar ser man den blivande mössan i hennes händer.

När Greta applåderar ser man den blivande mössan i hennes händer.

FOTO: TV4

Greta Thunbergs hyllning: ”Valde att agera”

Det fick Greta Thunberg att lägga ner virkningen, applådera och ropa ”Bra” i TV4:s sändning.

”Om jag måste välja en hjälte som berörde mig mest, måste jag ändå välja hjälten Nicolas Lunabba, som var med och startade föreningen Helamalmö, som har hjälpt folk i utanförskap till en tryggare framtid. Han såg ett problem i samhället, och valde att agera. Det är en hjälte för mig”, skriver Greta Thunberg i en kommentar till Aftonbladet.

Greta Thunberg skriver vidare att hon tycker att det är viktigt att lyfta människor som gör skillnad.

”Det är viktigt eftersom det visar på hur vi alla kan agera. Vi bör dock komma ihåg att ingen kan agera enbart på egen hand – hjältedåd sker kollektivt”, skriver Greta som får medhåll av vännen Tristan som också är engagerad i Gretas klimatrörelse Fridays for future.

Tristan Lundberg: ”Allt som krävs är en vilja”

Tristan, som var Gretas sällskap för kvällen, skriver:

”Svenska hjältar har ju verkligen bevisat hur mycket kraft människan har, och vad ett samhälle kan göra när det ställs inför stora problem. Allt som krävs är en vilja att agera. Alla hjältar som belönats ikväll har bevisat detta”, i ett meddelande till Aftonbladet.

FOTO: Karin Törnblom TT/ TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN