greta thunberg

Greta Thunbergs okända miljoner efter kändisskapet: ”Mer pengar än...”

Greta Thunberg håller upp sin kända skylt där det står ”Skolstrejk för klimatet” till vänster och Greta skrattar till höger.

FOTO: TT
Greta Thunberg har inte bara hyllats för sina insatser för klimatet – hon har även tilldelats miljonbelopp som belöning.
Men pengarna är ingenting hon lägger någon vikt vid.
”Den tanken är helt absurd", menar klimataktivisten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten
0:29

Efter reklamen: Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten

(0:29)

Slå på ljud

I tisdags passerade Greta Thunberg det berömda 20-strecket och får därmed handla på Systembolaget. Det är dock oklart om firandet innehöll ett besök i någon av landets Systembolag. Sannolikt ägnade hon sig i alla fall åt klimatarbete som ju är hennes stora passion i livet.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Skänkte bort miljonerna

Genom sitt engagemang för klimatet har Greta Thunberg tilldelats flera olika utmärkelser – med stora pengasummor som pris. 2020 tog hon bland annat emot The Gulbenkian Prize for Humanity som tilldelas människor eller organisationer som kämpar mot klimatförändringar. Hon fick då hela en miljon euro, vilket är svindlade omkring tio miljoner svenska kronor. Men Greta behöll inte pengarna för sig själv utan skänkte alltihop till olika organisationer och till ett projekt för att stoppa klimatförändringarna på södra halvklotet, skriver Newsner.

Greta Thunberg tar emot samvetets ambassadörspris från Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo i Washington 2019. Ett av alla pris Greta har tilldelats genom åren.

FOTO: Jacquelyn Martin

– Det här betyder mycket för mig och jag hoppas att det här kommer hjälpa mig att göra mer gott i världen, sa hon då i ett videoinlägg på Instagram och tillade att prissumman är ”mer pengar än jag ens kan försöka föreställa mig”.

I maj i fjol tilldelades Greta World Migrant Award från det finska familjeföretaget Niemi Palvelut som delar ut sitt pris vart tionde år. Hon fick då 300 000 kronor och även denna gången skänkte hon bort alla pengar direkt – denna gång till det samiska ungdomsförbundet i Finland.

Greta Thunberg om miljonerna: ”Helt absurd”

Greta Thunberg har tidigare kommenterat sina miljoner i ett Facebookinlägg från 2019. Där skriver hon att hon gör allt miljöarbete gratis och att hennes föräldrar betalar hennes resor och boende.

”Jag är absolut oberoende och jag representerar bara mig själv”. Och jag gör det jag gör helt gratis, jag har inte fått några pengar eller något löfte om framtida betalningar i någon form alls. Och självklart kommer det att förbli så här”, skrev Greta då och tillade sedan:

”Jag har inte träffat en enda klimataktivist som kämpar för klimatet för pengarna. Den tanken är helt absurd”, skriver Greta om sina miljoner.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN