Glädjebeskedet efter hårda restriktionerna – öppnar upp igen

Glädjeyra i Danmark – Sverige gör tvärtom.

Foto: TT
Danskt jubel! Danmark släpper alla sina restriktioner från och med den 1 februari, det bekräftar grannlandets hälsominister.
Men i Sverige förlänger vi istället.
– Varje land gör sin bedömning, säger Lena Hallengren.
0:27

Efter reklamen: Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"

(0:27)

I Danmark jublas det. Från och med den 1 februari släpper den danska regeringen restriktioner i landet.

Det bekräftar Danmarks hälsominister Magnus Heunicke för danska TV2.

Släpper restriktioner från den 1 februari

Anledningen ska vara att den oerhört smittsamma omnikronvarianten inte återspeglar tidigare virusmutationers sjukhusinläggningar.

Enligt landets epidemikommission, som råder regeringen i sina beslut, finns det inte tillräckligt med coronapatienter för de hårda restriktionerna.

Från och med den 1 februari släpper Danmark restriktioner – och klassar inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Glädjeyra i Danmark – men Sverige gör tvärtom. På en presskonferens meddelar socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige förlänger sina restriktioner.

Foto: Claudio Bresciani/TT

En restriktion är kvar – för ovaccinerade

Avslöjandet kommer från TV2, efter tv-kanalen kommit över mejl från ministern som skickats till övriga partier i Folketinget, Danmarks riksdagen.

Däremot blir en restriktion kvar i Danmark. Fortsatt under februari måste alla inresande till Danmark testa – och isolera – sig, om man är ovaccinerad.

Under onsdagskvällen förväntas Danmarks statsminister Mette Frederiksen hålla ett tal till nationen om bland annat coronapandemin.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen ska hålla tal till nationen – och det spås att hon lär avslöja hur Danmark ska hantera pandemin fortsättningsvis.

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN

Sverige gör tvärtom – förlänger istället

Men i Sverige gör vi tvärtom. Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten generaldirektör Karin Tegmark Wisell presterande i dag på en presskonferens att Sverige i förlänger restriktionerna i två veckor.

Emma kämpade 12 år för att bli gravid igen – oväntade dubbelglädjen

– Vi har just nu en extremt hög smittspridning i samhället, sa Lena Hallengren under presskonferansen.

– Smittspridningen har den senaste tiden nått nivåer som vi aldrig tidigare har sett i Sverige, sa Karin Tegmark Wisell och stämde in i ministerns analys.

Danmark ligger före Sverige

På frågan varför Danmark öppnar upp – och Sverige inte svarade Lena Hallengren att varje land står för sina egna beslut.

– I Sverige gör vi inte en bedömning utifrån vad alla andra länder gör. Utan vi gör hela tiden bedömningar som vi anser vara nödvändiga för att säkra liv och hälsa.

– Jag tycker inte vi gör en så olika bedömning, sa Karin Tegmark Wisell och jämför sig med sina europiska kollegor.

– Danmark bedömer jag ligga ett par veckor föra oss. Så jag kan inte se att vi bedömer olika, säger Folkhälsomyndigheten generaldirektör.

LÄS OCKSÅ: Toppolitikern bröt mot egna reglerna och hade fest – kallas bedragare

LÄS OCKSÅ: Nya glädjebeskedet – då kan pandemin vara över

Foto: TT

SENASTE NYTT!