Forskare: Bilden av fattiga pensionärer stämmer inte – de har pengar

Forskare säger att bilden av fattiga pensionärer stämmer inte – de har pengar

FOTO: Helena Landstedt/TT
Svenska pensionärer har aldrig haft det så gott ställt.
Det menar i alla fall nationalekonom Johannes Hagen. Men det gäller inte för alla, rapporterar TV4 Nyheterna.
108-åringen svarar: ”Covid är ingenting jämfört med WW1”
0:45

Efter reklamen: 108-åringen svarar: ”Covid är ingenting jämfört med WW1”

(0:45)

Slå på ljud

Man pratar ofta om att våra svenska pensionärer har det tufft ekonomiskt och att pensionen är en av de stora frågorna inför stundande riksdagsval. Många svenska väljare håller även med riksdagspartierna om att pensionen ska bli högre.

TV4 Nyheterna intervjuade folk på stan och ställde då frågan "Borde pensionerna höjas?" John Enget är en av de som tycker att pensionärerna borde få en ökad inkomst.

– Det finns många som har slitit i många år och kanske ändå inte fått ut de pengar de behöver för att leva ett anständigt liv, säger John Enget till TV4 Nyheterna. Han tycker främst att de som har lägst pension idag ska få mer pengar.

– De förtjänar ändå att leva bra. De har jobbat hela sina liv, säger Alfons Backebjörk som TV4 Nyheterna också pratat med.

Pensionärernas ekonomi överlag: "Aldrig varit bättre"

Men trots att vi har en bild av att pensionärerna har det svårt ekonomiskt så visar forskningen på motsatsen.

– Pensionärernas ekonomi överlag har faktiskt aldrig varit bättre. Pensionärerna är också den grupp i samhället som oroar sig minst över sin ekonomi, berättar Johannes Hagen, lektor i nationalekonomi vid Jönköpings Universitetet för TV4 Nyheterna.

TV4 Nyheterna om pensionerna.

Nationalekonomen Johannes Hagen medverkade i TV4 Nyheterna för att prata om pensioner.

FOTO: TV4 Nyheterna

Under de senaste 30 åren har pensionsinkomsterna ökat stadigt. Forskning som gjorts vid Jönköpings Universitet visar att den äldre befolkningens inkomst faktiskt utvecklats i samma positiva takt som den yngre befolkningens.

Varför tror vi att pensionärerna är fattiga?

Johannes Hagen menar att många tror att våra svenska pensionärer har det sämre ställt än vad de faktiskt har för att politiken främst fokuserar på de lägsta pensionerna. Han säger att det då är lätt att glömma att den typiska pensionären har en ganska god ekonomi.

Men det finns såklart de pensionärer som har det tufft. En av dem är Lena Renman som TV4 Nyheterna har pratat med. Trots att hon jobbat sedan tonåren behöver hon vända på varenda slant för att få ekonomin att gå ihop. Hon berättar att när hon handlar besöker hon flertalet butiker för att kunna hitta de billigaste matvarorna.

– Det beror ju inte på något sätt på att jag inte har jobbat. Jag har jobbat sen jag var 16 år. Jag har jobbat inom kvinnodominerade yrken och jobbat deltid. Jag fick också gå i pension tidigare, då kroppen inte orkade, säger hon till TV4 Nyheterna.

FOTO: Helena Landstedt/TT, TV4 Nyheterna

FRÅN FÖRSTASIDAN