hem och bostad

Stora glädjebeskedet – elkrisen kan vara över

Elkrisen kan vara över, enligt Christian Kopfer.

FOTO: EFN/HANDELSBANKEN PRESSBILD/TT
Gaslagret i Europa är plötsligt välfyllt.
Då kan energikrisen kan äntligen vara över.
– Man kan säga att det värsta är över, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”
0:32

Efter reklamen: Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”

(0:32)

Slå på ljud

Nyhetsbyrån Bloomberg publicerade nyligen en rapport att gaslagret i Europa just nu är så pass hög att det är tillräckligt för resten av vintern – men även för nästkommande vinter.

I veckan har gaspriserna sjunkit till den lägsta nivån på 17 månader, en nedgång med 80 procent jämfört med toppen i augusti, och det som var en total energikris har i stället blivit bättre än det senaste femårssnittet.

– Man kan säga att det värsta är över. Sedan att säga att inget kan hända för den period som är kvar – då är man naiv. Januari och februari brukar vara det lurigaste månaderna, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, till TT

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken

Därför kostar elen mindre

Höga elkostnader har plågat svenska hushåll har just gaspriset haft stor påverkan eftersom större delen av Europa använder gas för uppvärmning och elproduktion.

Det har resulterat i höga elpriser i Sverige.

Det är flera faktorer bakom den stora vändningen.

Främst det milda vädret i kombination med minskad konsumtion.

– Jag tror fortfarande att 2023 kommer generellt att innebära lägre priser än 2022. Detta utifrån att konsumtionen kommer vara lägre, man ska också komma ihåg att 2022 hade enorma problem med sin kärnkraftproduktion, landet är normalt sett Europas viktigaste exportör och var till och med importör av el 2022. Sedan har Finlands nya reaktor kommit på vilket har stor betydelse för Norden, säger Kopfer.

Samma mönster globalt

Liknande mönster syns också globalt.

I USA kunde man under första veckan i januari fylla på lagren – något som aldrig tidigare skett just under just den tidsperioden, skriver TT.

Efterfrågan har varit 25 procent lägre än vanligt.

– Efterfrågan kan vara på väg att bli rekordlåg i januari om det oväntade varma vädret håller i sig, säger Emily McClain, analytiker vid Rystad Energy, i en kommentar till Financial Times, enligt TT.

FOTO: EFN/HANDELSBANKEN PRESSBILD/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN