Tesla rapporterar minskad vinst

Tesla rapporterar minskad vinst

Tesla har i veckan meddelat ytterligare en prissänkning på sina bilar. Arkivbild.

Eric Gay/AP/TT
Elbilstillverkaren Teslas vinst för det första kvartalet minskar 24 procent jämfört med samma period förra året. Bolagets aktie föll i efterhandeln på Wall Street.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvartalsrapporten är i enlighet med förväntningarna.

Omsättningen landar på 23,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 241 miljarder kronor, jämfört med förväntade 23,2 miljarder dollar, rapporterar CNBC. Vinsten per aktie uppgår till 85 cent, vilket är helt i linje med förväntningarna.

Det Elon Musk-ledda bolaget rapporterar en total vinst på 2,5 miljarder dollar, att jämföra med 3,3 miljarder under första kvartalet 2022. Det innebär ett resultattapp på 24 procent.

Några förklaringar är högre kostnader för råmaterial och logistik samt att företagets nyare fabriker ännu inte nått full kapacitet, enligt rapporten.

422 800 bilar levererades, en ökning med 36 procent.

Bolagets aktie har fallit runt 4 procent i efterhandeln på Wall Street.

Rapporten släpps efter att Tesla i tisdags meddelat ännu en prissänkning på sina storsäljare i USA. Bland annat sänks priset på den så kallade Model Y med 5,6 procent till 49 990 dollar, och priset på Model 3 med 4,7 procent till 39 900 dollar.

Detta är andra gången denna månad som Tesla sänker priserna i USA efter en rad kvartal där leveransvolymerna har hamnat lägre än förväntat. En första omgång prissänkningar genomfördes dessförinnan i januari.

FRÅN FÖRSTASIDAN