Svenskt storbolag köper in olaglig palmolja

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Rök från en kvarn som processar palmolja på Sumatra i Indonesien. Bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
På svenska butikshyllor gömmer sig palmolja som hämtats från olagliga odlingar på skyddad regnskog i Indonesien. Det visar en granskning av Sveriges Natur, som pekar ut svenska livsmedelsjätten AAK som ett av de skyldiga bolagen i handelskedjan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tidningen Sveriges Natur, som ges ut av Naturskyddsföreningen, har granskat hur frukter från olagliga palmodlingar i naturreservatet Tesso Nilo på ön Sumatra i Indonesien blandas med frukt från lagliga odlingar och skickas till kvarnar för att göras till palmolja. Kvarnarna som granskats, 20 till antalet, är underleverantörer till flera storbolag.

Bland bolagen som köper av de totalt 20 granskade kvarnarna märks internationella livsmedelsgiganter som Mondelez, Unilever och Colgate-Palmolive.

Används i vanliga produkter

Svenskbaserade fettbolaget AAK – Sveriges största tillverkare av vegetabilisk olja till produkter som smink, tvättmedel, choklad och margarin – hämtar palmolja från alla 20 kvarnar. Bolaget säger sig arbeta för att förhindra skogsavverkning i leveranskedjan och tar officiellt avstånd från palmolja med ursprung i olagligt skövlad skog.

AAK:s hållbarhetschef Tim Stephenson säger till Sveriges Natur att man har "100 procent spårbarhet" för all palmolja i Tesso Nilo.

Annons

Omöjlig översikt

Men enligt reportaget, som gjordes på plats och bland annat bygger på intervjuer med anonyma källor med insikt i produktionen och handeln, är det omöjligt för ett köpande företag att ha översikt över huruvida frukten kommit från lagliga odlingar eller olagliga odlingar i skyddad skog.

Enligt Sveriges Natur har AAK redan granskat och friat två av de berörda kvarnarna. En tredje kvarn är under granskning i dagsläget.

– Jag har inte information om dessa specifika kvarnar, men vi behöver vara engagerade för att stötta dem att bli bättre så att vi kan hjälpa lokala småodlare att röra sig i rätt riktning, säger Stephenson till tidningen.

Carl Ahlgren på AAK skriver i ett mejl till TT att Stephenson har felciterats av Sveriges Natur, och att bolaget endast har 87 procents spårbarhet.

Annons