Svensk oljemiljardär gör rekordår

Svensk oljemiljardär gör rekordår

Torbjörn Törnqvist på Världsekonomiskt forum i Davos 2017. Arkivbild.

Joakim Goksör/TT
Torbjörn Törnqvist, huvudägare för oljehandelsbolaget Gunvor, är den svenske dollarmiljardär som har ökat sin förmögenhet mest det gångna året, enligt Affärsvärldens genomgång av Sveriges allra rikaste.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Törnqvists förmögenhet uppskattas av tidningen till 4 miljarder dollar, motsvarande cirka 42 miljarder kronor, mer än en fördubbling av fjolårets värdering på 1,8 miljarder dollar.

Ökningen kan härledas till att Genèvebaserade oljehandelsbolaget Gunvor, ett av världens största, gjorde en rekordvinst på den volatila råvarumarknaden, där priserna steg ytterligare efter Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina.

Gunvor är det bolag som handlar näst mest med rysk olja av alla västerländska oljeföretag – fram till slutet av februari i år ska företaget ha sålt olja och oljeprodukter från Ryssland till ett värde av 8 miljarder kronor, enligt miljöorganisationen Global Witness.

Enbart det nederländsk–schweiziska råvaruhandelsbolaget Vitol Group har handlat mer.

Gunvor framhåller att bolaget följer alla sanktioner och att det inte är förbjudet att handla med rysk olja utanför EU.

Enligt Affärsvärlden finns det 39 dollarmiljardärer i Sverige, alltså personer som inte bara har en förmögenhet över 1 miljard kronor, utan 1 miljard dollar.

Rättad: I en tidigare version av artikeln var rubriken fel.

Rättad version: Rättar rubriken som var missvisande

FRÅN FÖRSTASIDAN