Skärpta sanktioner mot rysk gas

Skärpta sanktioner mot rysk gas

EU vill med nya sanktioner stoppa Putinregeringen från att finansiera Ukrainakriget genom att återuppta strypt naturgasexport via ledningar till Europa. Arkivbild

Stefan Sauer AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

G7-länderna och EU har gjort upp om att förbjuda import av rysk naturgas via de ledningar som Putinregeringen har strypt, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till diplomatkällor.

Det skulle bli de första sanktionerna mot rysk gas via ledning som införts sedan det fullskaliga ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes för snart 15 månader sedan.

Exakt hur förbudet ska utformas ska beslutas på G7-toppmötet i Hiroshima, Japan, nästa vecka. Men det handlar bland annat om att förhindra att Ryssland återupptar de gasleveranser till Polen och Tyskland som ströps i fjol och som ledde till en energikris i Europa – där bland annat priset på gas mer än tiofaldigades.

Europa har efter krisen i fjol byggt upp ett nytt system för att täcka sitt gasbehov med hjälp av flytande naturgas via fartyg från länder som USA, Norge och Mellanöstern.

FRÅN FÖRSTASIDAN