Sänkt styrränta i Turkiet

Sänkt styrränta i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild

Burhan Ozbilici/AP/TT
Den turkiska centralbanken sänker styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 8,50 procent, i ett försök att stimulera ekonomin efter den förödande jordbävningen tidigare i februari.
Styrräntan är därmed på den lägsta nivån på tre år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sänkningen är den första i Turkiet sedan november och den blev inte lika stor som bedömare hade räknat med. Snittprognosen inför räntebeskedet låg på en sänkning till 8 procent.

Turkiets centralbank, med chefen Sahap Kavciouglu, har i den inflationschock som drabbat världen förvånat många med en serie räntesänkningar trots skenande inflation i landet. Inflationen i Turkiet uppmättes i januari till 57,7 procent, den lägsta noteringen på elva månader och en nedgång från 64,3 procent i december.

Förutom en stabilare turkisk valuta, liran – som fått stöd av massiva stödköp från den turkiska staten – dämpas inflationen av att man nu börjar jämföra priserna mot en period ett år bakåt då prisökningarna redan hade tagit fart.

Liran tappade nästan 29 procent mot dollarn i fjol och har hittills i år fortsatt ned med ytterligare närmare 1 procent.

Det mesta pekar på att på grund av så kallade baseffekter kan Turkiets inflation fortsätta att dämpas framöver, trots att många bedömare ser räntenivån som alldeles för låg för att få bukt med landets inflationsproblem.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varit pådrivande bakom centralbankens stimulanser mitt i den värsta inflationskrisen i landet sedan 1998. Enligt hans teorier späder en hög ränta – det vill säga ett högt pris på pengar – bara på pristrycket uppåt.

FRÅN FÖRSTASIDAN