Pausat skuldtak nu godkänt av USA:s senat

Pausat skuldtak nu godkänt av USA:s senat

USA:s kongress har fattat beslut om skuldtaket.

J Scott Applewhite/AP/TT
USA:s senat har godkänt förslaget om att tillfälligt ta bort taket för USA:s skuldberg.
– En stor seger för USA:s folk, säger president Joe Biden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I och med att nu även överhuset i USA:s kongress godkänt förlaget om att ta bort skuldtaket, tillfälligt till år 2025, hoppas både republikaner och demokrater att en ekonomisk härdsmälta i landet och på världens marknader undvikits.

Lagförslaget hamnade på senatens bord sedan representanthuset i onsdags gav sitt ja. Det förhandlades i förra veckan fram av presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske frontmannen Kevin McCarthy.

"Ingen kan få allt"

Biden var förstås nöjd med senatens beslut sent på torsdagen lokal tid och kommenterade på Twitter.

"Ingen kan få allt man vill ha i en förhandling, men märk väl, den här överenskommelsen är en stor seger för vår ekonomi och USA:s folk", skriver presidenten.

Han tillade att han ska skriva under lagen "så snart som möjligt" och att han ska hålla ett tal till nationen på fredagen.

Och det är bråttom. USA:s finansminister Janet Yellen uppgav i förra veckan att förhandlarna hade fram till den 5 juni på sig innan staten inte längre har medel för att betala sina räkningar.

Få är helt nöjda

Få är helt nöjda med uppgörelsen, men många ledamöter anser att kompromissen är bättre än alternativet – att USA hamnar i svår finansiell turbulens, vilket skulle få effekter för hela världsekonomin.

I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.

I senaten röstades förslaget igenom med siffrorna 63–36.

Överenskommelsen som även rymmer begränsningar i statens utgifter, innebär att den gräns för USA:s statsskuld som politikerna satt upp inte ska gälla under en övergångsperiod. Skuldtaket har senast satts till 31 400 miljarder dollar – motsvarande över 40 000 kronor för varje människa på jorden.

Men enligt den nya uppgörelsen återkommer skuldtaket först i januari 2025, alltså efter nästa års presidentval. Under tiden kommer USA att fortsätta låna pengar till statsbudgeten, vilket innebär att förhandlingarna i det splittrade Washington då befaras bli ännu svårare.

FRÅN FÖRSTASIDAN