Nytt AI-rally: Nvida toppar 1 000 miljarder

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Marknaden värderar just nu halvledarjätten Nvidia, med medgrundaren och vd:n Jen-Hsun Huangs , till över 1|000 miljarder dollar. Arkivbild
AI-vinnaren Nvidia ser i dag ut att bli den första tillverkaren av halvledarutrustning som spränger 1 000 miljarder dollar-vallen på Wall Street.
Aktien lyfter med drygt 4 procent i den tidiga tisdagshandeln efter en långhelg med nya produktlanseringar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kurslyftet i förhandeln lyfter börsvärdet på Nvidia från 963,2 miljarder dollar till 1 020 miljarder dollar (motsvarande 11 290 miljarder kronor).

Håller kurslyftet i förhandeln i sig till stängning blir bolaget det nionde bolaget i den exklusiva klubben av börsbolag på Wall Street som har eller har haft ett värde över 1 000 miljarder dollar.

Stark efterfrågan på AI

I klubben finns världskända giganter som Google-ägaren Alphabet, e-handelsjätten Amazon, Iphonetillverkaren Apple och mjukvarujätten Microsoft.

Nvidia – med konkurrenter som AMD och Intel – är bland annat ledande tillverkare av grafikprocessorer och moderkort till datorer, spel och AI-program. Och den starka efterfrågan på just AI-teknik fick Nvidia att i sin kvartalsrapport förra veckan att höja försäljningsprognosen för kvartalet som avslutas i juli till 11 miljarder dollar – vilket gav ett historiskt kurslyft räknat i dollar.

Annons

Det nya rallyt inför tisdagens handel kommer efter en långhelg i USA, under vilken Nvidias vd Jen-Hsun "Jensen" Huang presenterat flera AI-relaterade produkter för användning inom robotteknik, spel och marknadsföring.

"Jag vet att det är för mycket"

Han lanserade också en ny plattform som ska hjälpa teknikbolag att skapa sina egna versioner av den numera världskända textroboten Chat GPT.

– Det är för mycket. Jag vet att det är för mycket, sade Huang när han presenterade plattformen i Taiwan.

Kursrallyt för Nvidia i den AI-hajp som präglar börsen just nu sticker ut. Bolaget – grundat av bland annat Huang 1993 – är nu mer än åtta gånger så mycket värt som Intel. Detta trots att Nvidias omsättning är betydligt lägre än Intels.

Annons